MedWatch

Martin Shkreli blev dømt, men hans pille blev aldrig sat ned i pris

Medicinalchef og "pharma bro" Martin Shkreli blev tidligere på året idømt fængselsstraf, men lægemidlet Daraprim, hvis pris han blev berygtet for at hæve med 5000 pct., blev aldrig billigere igen.

Martin Shkreli. | Foto: Susan Walsh/AP/POLFOTO/arkiv

Martin Shkreli blev verdensberømt og berygtet i 2015, da han som adm. direktør for selskabet Turing Pharmaceuticals hævede prisen på en pille med lægemidlet Daraprim fra 13,5 dollar til 750 dollar på en dag.

Siden da har Martin Shkrelis medstifter Ron Tilles taget over som chef i Turing Pharmaceuticals, der har skiftet navn til Vyera Pharmaceuticals. Og i marts i år blev Martin Shkreli idømt syv års fængselsstraf i en helt anden sag, hvor han havde bedraget en række kapitalfonde.

Men prisen på Daraprim er fortsat 750 dollar.

Det skriver nyhedsorganisationen Kaiser Health News, der er ejet af fonden Henry J. Kaiser Family Foundation.

Daraprim er et middel mod haresyge (toxoplasmose), som er en livstruende infektion hos patienter med nedsat immunforsvar, for eksempel AIDS-patienter.

Midlet blev først udviklet for 50 år siden, og har for længst overskredet sit patent, men fordi kun ca. 2000 patienter behandles med Daraprim om året i USA - og fordi midlet indtil for nylig var så billigt - findes der ingen kopier af Daraprim.

Det faktum udnyttede Martin Shkreli til at hæve prisen på en pille med Daraprim med 5000 pct. til 750 dollar.

Ifølge Kaiser Health News betaler den amerikanske stat gennem sundhedsprogrammet Medicaid nu 35.556 dollar (222.000 kr.) for at dække en recept med Daraprim inden eventuelle rabatter.

"Vi har ingen god model for at prissætte lægemidler i det her land, og resultatet er, at vi bruger flere og flere penge. Vi undlader at tænke på det - eller undlader at gøre noget ved det - og det gør alting endnu mere problematisk," siger Nicholson Price, der er professor i sundhedsregulering ved University of Michigan Law School, til Kaiser Health News.

"Pharma Bro" skal syv år i fængsel

Shkrelis ex-advokat dømt for svindel  

Mere fra MedWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Ledige job

Se flere jobs

Se flere jobs

Latest news

Seneste nyt fra Watch Medier