MedWatch

Novo Nordisk køber billet til hurtig behandling hos FDA

Novo Nordisk har for nyligt købt en såkaldt voucher, der kan give selskabet en regulatorisk forlomme hos de amerikanske myndigheder FDA. Analytiker forventer, at selskabet vil bruge værdibeviset til hurtigere godkendelse af semaglutid i tabletform.

Foto: Ritzau Scanpix/Liselotte Sabroe

Novo Nordisk kan, om alt går vel, give sin kommende diabetespille, oral semaglutid, en forlomme i køen til det lukrative amerikanske lægemiddelmarked.

Selskabet har således for nylig købt et værdibevis, der kan kappe fire måneder af behandlingstiden hos de amerikanske lægemiddelmyndigheder, FDA, når Novo senere søger om markedsføringstilladelse for et lægemiddel efter eget valg.

Selv skriver Novo kun om værdibeviset i en indskudt bemærkning i selskabets regnskab for første kvartal.

Her fremgår det, at faldet i de frie pengestrømme blandt andet er påvirket af, at selskabet for nylig har købt en såkaldt "priority review voucher" til brug for udviklingsporteføljen inden for behandling af diabetes og fedme.

Hvilken lægemiddelkandidat Novo agter at bruge værdibeviset på, fremgår ikke, og heller ikke prisen kan læses ud af regnskabet.

Hos Sydbank er analytiker Søren Løntoft Hansen dog relativt sikker på, at værdibeviset er købt for at skaffe Novos kommende diabetespille, oral semaglutid, hurtigere på markedet.

"Det er helt sikkert mit gæt, at Novo vil bruge den på oral Semaglutid," siger Sydbank-analytikeren.

Pillen, som Novo offentliggør fase 3-resultater fra i år, har ifølge hans vurdering et topsalgspotentiale på op til 30 mia. kr. om året.

Dyrt værdibevis

Prisen på priority review-voucheren offentliggør Novo ikke, men den type værdibeviser er tidligere blevet handlet til store beløb.

Eksempelvis brugte det franske medicinalselskab Sanofi i 2015 245 mio. dollar - eller knap 1,5 mia. kr. på en sådan mulighed.

Priserne svinger dog noget. I slutningen af 2017 solgte biotekselskaberne Biomarin og Ultragenyx hver en voucher for henholdsvis 125 mio. dollar og 130 mio. dollar. Senest har Spark Therapeutics købt en "voucher" fra Jazz Pharmaceuticals for 110 mio. dollar.

Søren Løntoft Hansen peger på, at den høje pris måske skal ses i lyset af, at medicinalselskaberne kan hente sig yderligere fordele ud over fire måneders ekstra omsætning. Således er lægemidlernes succes i høj grad afhængig af, at indkøbsforeninger og sygekasser vælger at give tilskud til lægemidlet.

"Det kan måske være vigtigt at sikre en god timing for en godkendelse. På et tidspunkt lukkes bøgerne for det kommende år, og der kan måske være noget timing forbundet med at opnå dækningen," siger Sydbank-analytikeren.

Programmet med værdibeviser, eller vouchers, er indført af FDA for at fremme udviklingen af lægemidler til behandling af sjældne lidelser hos børn og giver modtageren mulighed for at fremme behandlingen af et andet og valgfrit lægemiddel, eller, som det er sket i flere tilfælde, at sælge denne ret videre til et af de store medicinalselskaber.

Mere fra MedWatch

Nye insulintilskud bekymrer Diabetesforeningen

Diabetesforeningen er utilfredse med Medicintilskudsnævnets indstilling til en revurdering af tilskud for diabetesmidler, som patientforeningen anser som en spareøvelse uden hensyntagen til patienterne.

Læs også

Seneste nyt

Ledige job

Se flere jobs

Se flere jobs

Latest news

Seneste nyt fra Watch Medier