MedWatch

Fertin Pharma vil levere medicin og kosttilskud gennem tyggegummi

Det tidligere Bagger-Sørensen-selskab Fertin Pharma, der producerer nikotintyggegummi, vil udvide forretningen, og derfor kigger selskabet blandt andet på muligheden for at levere håndkøbsmedicin og andre aktivstoffer gennem tyggegummi.

Fertin Pharmas hovedkvarter på Dandyvej i Vejle. | Foto: Fertin Pharma

Fertin Pharma, der sidder på en tredjedel af verdensmarkedet for nikotintyggegummi, leder efter nye jagtmarker, der skal brede forretningen ud og sørge for ny salgsvækst i fremtiden.

Derfor kigger selskabet nu på mulighederne i at lave tyggegummi, som leverer smertestillende medicin, lindrer ondt i halsen, hjælper på forkølelse, forhindrer surt opstød eller giver et kosttilskud.

"Vi kigger så bredt, som vi overhovedet kan," siger Anders Dam Vestergaard, der er salgs- og markedsføringschef i Fertin Pharma, til MedWatch.

"Man kunne sagtens forestille sig, at tyggegummi kan bruges inden for smertelindring, for eksempel ondt i halsen. Eller til at modvirke sure opstød. Det afgørende for os er, om aktivstofferne optages godt i mundhulen, og om vi kan retfærdiggøre at levere det i et tyggegummi – altså om der er en fordel ved, at det er i munden i længere tid end for eksempel en pille," fortsætter han.

Tyggegummi eller kaffe

Fertin Pharma har faktisk allerede kastet sig ud i at producere tyggegummi med andre aktivstoffer end nikotin. Selskabet har blandt andet lavet et koffeintyggegummi med b-vitaminer, som er målrettet folk, der leder efter et alternativ til kaffe og energidrik.

"Vi prøver at finde noget, der giver forbrugerne nok til, at de er villige til at betale for et tyggegummi. Det er en af de overvejelser, vi laver, hver gang vi kigger på et muligt stof, for tyggegummi kommer nogen gange til kort på prisen. En almindelig paracetamol-tablet er for eksempel relativt billig at sætte sammen i forhold til et tyggegummi," siger Anders Dam Vestergaard.

Vi kigger så bredt, som vi overhovedet kan.

Anders Dam Vestergaard, salgs- og markedsføringschef i Fertin Pharma.

Til gengæld siger Anders Dam Vestergaard også, at der kan være mange fordele ved at levere aktivstoffer igennem et tyggegummi.

Når aktivstoffer optages allerede i mundhulen – en leveringsmetode, der kaldes buccal absorption – skal stofferne ikke igennem leveren ligesom en pille. Det kan være en fordel, fordi leveren ofte forsøger at frasortere og dermed dæmpe effekten af aktivstoffer. Det gælder for eksempel nikotin, hvor leveren med Anders Dam Vestergaards ord er "uhyre effektiv."

Derfor kigger Fertin Pharma efter aktivstoffer, som kunne drage fordel af at blive optaget i mundhulen i stedet for at skulle passere gennem leveren.

Derudover mener Anders Dam Vestergaard, at mange patienter vil synes, at tyggegummi er en mere naturlig måde at tage medicin på end for eksempel en pille.

"Det er en leveringsmetode, som er helt naturlig for mennesker. Mennesker vokser op med at tygge på ting. Vi har tygget på ting i titusinder af år," siger han.

Inden for kosttilskud har både Fertin Pharma og flere af selskabets konkurrenter allerede forsøgt sig med diverse aktivstoffer i tyggegummi.

"Nogle putter taurin i, ligesom i energidrik. Nogle laver tyggegummier, der får folk til at slappe af, inden de skal i seng, for eksempel med forskellige urter. Cannabis kan også være relevant i tyggegummi, selvom lige netop cannabis ligger uden for Fertins rammer," siger han.

Skal løfte salget

Fertin Pharmas sats på at levere andre aktivstoffer end nikotin gennem tyggegummi hænger sammen med et ønske om at diversificere forretningen og hente salgsvækst uden for nikotinmarkedet, fortæller Anders Dam Vestergaard.

Det skyldes, at væksten på det globale marked for nikotintyggegummi i de senere år er vokset for langsomt for selskabet på Dandyvej.

"Verdensmarkedet for nikotintyggegummi er et stabilt marked med lav vækst. Så vi vil gerne brede vores forretning ud, diversificere den og skabe vækst," siger Anders Dam Vestergaard.

I 2017 formåede Fertin Pharma lige nøjagtig at øge omsætningen – med 1,4 pct. til 868 mio. kr. Året før lød omsætningsvæksten på 6,9 pct.

Anders Dam Vestergaard forventer, at markedet for nikotintyggegummi vil blive et marked med høj vækst igen, når lande som Kina, Indien, Mexico og Brasilien for alvor tager kampen op med rygning. Men han ser det som ren logik, at Fertin Pharma også ser på andre måder at skabe omsætning.

"Vi mener, at vi med vores afsæt i tyggegummihistorien har nærmest en forpligtelse til at undersøge, hvad vi kan bidrage med, der kan hjælpe folk til at få et bedre liv. Det er godt for forretningen, og det er godt for folk, der har brug for håndkøbsmedicin eller kosttilskud," siger Anders Dam Vestergaard.

Nu har vi nået et niveau, hvor der er mulighed for at brede vores forretning ud.

Anders Dam Vestergaard, salgs- og markedsføringschef i Fertin Pharma.

Opkøb satte fart på

Fertin Pharma startede oprindeligt som en intern division i Bagger-Sørensen-familiens tyggegummiimperium Dandy, men voksede sig siden til en selvstændig forretning. I dag producerer Fertin Pharma nikotintyggegummi for blandt andet GSK og Perrigo.

I december 2016 blev to-tredjedele af aktierne i Fertin Pharma købt af den svenske kapitalfond EQT, hvilket landede Bagger-Sørensen-familien en gevinst på 1,4 mia. kr. Opkøbet har samtidig været med til at sætte fart på Fertin Pharmas strategi om at brede forretningen ud, fortæller Anders Dam Vestergaard.

"Idéen har nok ligget i baghovedet på ledelsen hos Fertin i årevis. Men der har været rigeligt at se til med at drive nikotinforretningen. Fertin er gået fra at være et par kontorer på forsøgsplan hos Dandy til at være en selvstændig virksomhed med 33 pct. markedsandel af verdens nikotintyggegummi," siger han og fortsætter:

"Nu har vi nået et niveau, hvor der er mulighed for at brede vores forretning ud, og det skete allerede inden EQT købte en del af selskabet. Men det er klart, at det også er på EQT’s agenda. De har jo ikke købt forretningen for at lade den stå stille. De fortsætter strategien, men de accelererer den også."

Fertin hiver minimal fremgang hjem

Svensk nikotinselskab med dansk styrmand nærmer sig det europæiske marked

Tyggegummikoncern kaster sig over cannabis 

Mere fra MedWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Ledige job

Se flere jobs

Se flere jobs

Latest news

Seneste nyt fra Watch Medier