MedWatch

Diabetesmiddel fra AstraZeneca viser effekt i patienter med kronisk nyresygdom

Et oralt lægemiddel fra britiske AstraZeneca har vist effekt i type 2-diabetikere med kronisk nyresygdom - et relateret område til diabetesmarkedet, som Novo Nordisk også forsøger at brede sig ud til.

Den britiske medicinalkoncern AstraZenecas diabetespille Forxiga har vist effekt i patienter med type 2-diabetes med kronisk nyresygdom.

Det annoncerede selskabet tirsdag på årsmødet for det amerikanske Endocrine Society i Chicago ifølge Endpoints News.

Resultaterne stammer fra fase 3-studiet Derive, hvor lægemidlet med det generiske navn dapagliflozin og produktnavnene Forxiga og Farxiga i henholdsvis EU og USA blev sammenlignet med placebo i type 2-diabetikere med moderat kronisk nyresygdom.

I det 321-patient store studie ramte Forxiga både det primære effektmål om ændringer i langtidsblodsukker og alle tre sekundære effektmål, skriver Endpoints News. Efter 24 uger faldt langtidsblodsukkeret (HbA1c) med 0,37 pct. for patienter, som fik lægemidlet, mod et fald på 0,03 pct. i en kontrolgruppe, hvor patienterne fik placebo.

Samtidig sikrede Forxiga et vægttab på 3,17 kg mod 1,92 kg for placebo, det mediane fasteblodsukker blev nedbragt med 21,46 mg/dL mod blot 4,87 mg/dL for placebo, og det systoliske blodtryk lå på 4,8 mm Hg mod 1,7 mm Hg i placebogruppen. 10,6 pct. af patienterne på Forxiga rapporterede negative bivirkninger mod 6,2 pct. i placebogruppen. Og det drejede sig mest om urinvejsinfetkioner.

Ifølge Endpoints News vil AstraZeneca indlevere de nye data til det amerikanske lægemiddelagentur, FDA, som godkendte lægemidlet til behandling af type 2-diabetes i 2014, med henblik på at få dem med i indlægssedlen.

Ny slagmark

Forxiga blev det første godkendte produkt i en ny klasse af diabetesmedicin kaldet SGLT2-hæmmere, da det i 2012 blev godkendt til markedsføring i EU.

Disse midler virker ved at blokere proteinet SGLT2 og forhindre nyrerne i at genoptage glukose i blodet. På den måde kan nyrerne selv sænke blodsukkeret, og det overskydende glukose bliver udledt med urinen.

Siden er der kommet flere midler til klassen, som har vist sig at have en positiv effekt på risikoen for at udvikle hjertekarsygdomme. Boehringer Ingelheim og Eli Lillys SGLT2-hæmmer Jardiance har tilmed som det indtil videre eneste middel i klassen fået inkluderet de fordele i indlægssedlen.

En anden ny klasse af lægemidler mod type 2-diabetes, nemlig de injicerbare GLP-1-analoger, som blandt andet Novo Nordisk udvikler, har også vist sig at have en række positive virkninger for både hjertekarssystemet, leveren og nyrerne.

Det har indtil videre betydet, at både GLP-1-analogen Victoza og arvtageren Ozempic har fået medtaget positive hjertekardata i deres indlægssedler. Og det har også fået den danske koncern til at udvide sit strategiske fokus til områder som hjertekarsygdomme, kronisk nyresygdom og fedtleversygdommen NASH.

Novo Nordisk har tilføjet nyt strategisk fokusområde 

Nye diabetesklasser solgte for 50 mia i 2017 - Novo Nordisk tegnede sig for broderparten 

Novo-rivaler starter nye studier med diabetespille mod kronisk hjertesvigt 

J&J viser gode data for diabetesmiddel og sigter efter label-opdatering 

Lilly starter nyrestudier med populært diabetesmiddel 

Mere fra MedWatch

Finansdirektør forlader Virogates

Virogates’ finansdirektør vil af personlige årsager forfølge nye muligheder, og adm. direktør hos diagnostikselskabet Jakob Knudsen forstår, at hans afgående direktør ønsker at blive del af en større organisation.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

MedWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Latest news

Seneste nyt fra Watch Medier