MedWatch

Trump lover - igen - opgør med høje medicinpriser

Donald Trump vil indenfor de næste par uger sætte gang i en kampagne, der markant skal nedsætte priserne på receptpligtig medicin. Det kom frem under en tale mandag, der også bød på indførelse af dødsstraf for narkotikakriminelle for at komme opiodafhængighed blandt stadig flere amerikanerne til livs.

Donald Trump vil indenfor en måned præsentere en ny plan med en række initiativer, der skal få bragt medicinpriserne i USA ned. Især mellemmænd vil blive ramt, lød det i en tale mandag. | Foto: Carolyn Kaster

Den amerikanske præsident, Donald Trump, lover at få bragt priserne på receptpligtig medicin i USA ned i en grad, der ikke før er set.

Amerikanerne betaler nemlig væsentlig mere for de samme lægemidler end borgere i andre lande, og Donald Trump og hans administration vil derfor indenfor den kommende måned offentliggøre nye initiativer, der skal gøre op med de høje priser.

Det fortalte præsidenten under en tale mandag i delstaten New Hampshire, der udover medicinpriser havde fokus på Trump-administrationens bestræbelser på at bekæmpe nationens opiodafhængighed ved blandt at indføre dødsstraf for narkotikakriminelle.

"Hvis du sammenligner vores medicinpriser med priserne i andre lande i verden, er de i nogle tilfælde mange gange højere - uanset at det er den nøjagtig samme pille i den nøjagtig samme pakke, der er lavet af den samme fabrik. Det skal vi have ændret på," sagde Trump ifølge Reuters.

"Vi betaler som land så meget mere for lægemidler på grund af lobbyister i lægemiddelindustrien og kompleksiteten af ​​distributionen, som egentlig bare er et andet ord for, 'Hvordan får vi flere penge?'. Vi vil jagte lobbyisterne helt i bund,” lød det videre.

For mange mellemmænd

Det amerikanske medicinsystem er kendetegnet ved at indeholde en lang række mellemled, hvilket involverer alt fra forsikringsselskaber til de såkaldte PBM'er, der er en slags mellemmænd mellem netop forsikringsselskaberne og medicinalselskaberne.

Systemet er generelt omgærdet af stor mystik, fordi der opereres med både listepriser og nettopriser. Førstnævnte er offentlige, mens sidstnævnte er hemmelige.

Præsidentens kommentarer afspejler Donald Trumps stigende fokus på og kontrol med, hvad patienterne egentlig ender med skulle spendere på deres medicin, efter at forsikringsselskaber, distributører, hospitaler og apoteker har taget deres bid af kagen.

”Om en måned vil vi præsentere en række forslag til, hvordan vi reducerer prisen på lægemidler, og hvordan vi adresserer problemet med, at rabatter, der bliver givet på medicinen, kommer mellemhandlerne til gode og ikke patienterne,” sagde Donald Trump ifølge Bloomberg.

Mens listepriserne er røget i vejret, er medicinalselskabernes rabatter til netop PBM'erne nemlig samtidig steget voldsomt. Det har skabt en stor konflikt, hvor stribevis af politikere har anklaget medicinalselskaberne for at være grådige, mens medicinalselskaberne omvendt har rettet skytset mod PBM'erne.

Det har de gjort, fordi de større rabatter er røget direkte i PBM'ernes lommer og således ikke er kommet patienterne til gode i form af billigere lægemidler på recept.

Engang en del af problemet – nu løsningen på selvsamme

Under talen var Donald Trump flankeret af sin nye sundhedsminister, Alex Azar, der så sent som i begyndelsen af 2018 forlod et topjob i den amerikanske medicinalkoncern Eli Lilly, som er en af danske Novo Nordisks største konkurrenter. Her har han således selv været med til at hæve prisen på medicin ganske heftigt. Alligevel var der i talen komplimenter med på vejen til Azar fra præsidenten.

"Du har allerede gjort meget for at løse problemet med dyre lægemidler. FDA godkendte sidste år flere generiske stoffer, end det nogensinde har tidligere har gjort – hvilket har bragt priserne ned for alle led i kæden," sagde præsidenten ifølge netmediet Entpoint News.

Alex Azar var chef for den amerikanske division i Eli Lilly, men blev presset ud omkring et år før, Trump udnævnte ham til sundhedsminister.

Han var selv en del af problemet, men er ifølge præsidenten nu den rigtige mand til at løse det. Om han ret får vi et vidnesbyrd om, når Alex Azar indenfor de næste uger vil fremlægge de nu bebudede initiativer, der skal få bragt medicinpriserne ”substantielt” ned.

Aktien på PBM-erne Express Scripts og CVS Health Corp gik ned med henholdsvis 4 og 3,1 procent i kølvandet på Trumps tale.

Lundbeck lader sig ikke dupere af Trump – hæver priserne i USA 

Trump vil have sin nye sundhedsminister til at få prisen på lægemidler langt ned

Trump holder fingrene fra medicinpriserne i USA trods kritik 

Novo: Øgede rabatter i USA er et vidnesbyrd om konkurrence

USA's største medicinindkøber vil presse priserne på biologiske lægemidler 

Mere fra MedWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Ledige job

Se flere jobs

Se flere jobs

Latest news

Seneste nyt fra Watch Medier