MedWatch

Alexion viser positive data for arvtager til kerneaktiv

En arvtager til biotekselskabet Alexions lægemiddel Soliris har matchet kerneaktivet inden for behandling af en sjælden blodsygdom. Det ses som dårligt nyt for rivaler med lignende midler i pipelinen, herunder tidligere Zealand Pharma-topchef david Solomons Akari, hvis aktie er dykket med næsten 10 pct. efter nyheden.

Foto: Colourbox

Det amerikanske biotekselskab Alexion har vist lovende resultater for en potentiel arvtager, til sit absolut vigtigste produkt.

Det skriver Endpoints News.

Selskabet er ved at teste sin kandidat ALXN1210 til behandling af den sjældne blodsygdom paroxysmal nocturnal hæmoglobinuri (PNH). Det er en længerevirkende version af selskabets lægemiddel Soliris, som allerede er godkendt til behandling af selvsamme sygdom.

I det nye studie har man netop sammenlignet det eksperimentelle middel med det godkendt produkt, og ifølge Endpoints News har data vist, at arvtageren er ligeså effektiv som originalen. Det er det første af to pivotale studier med ALXN1210, og resultaterne betyder, at Alexion formentlig kan indsende en ansøgning i USA senere i år.

Udover at ramme det primlære effektmål i studie om non-inferiority til Soliris, så ramte kandidaten også en lang række andre effektmål, rettet mod at undgå blodtransfusioner for patienter og sikre normalisering af niveauet af enzymet lactate dehydrogenase. Samtidig var sikkerhedsprofilen for de to midler sammenlignelig.

Men det nye håb kunne omvendt ikke overgå effekten af originalen, og dermed vil Alexion formentlig primært kunne slå på bekvemmeligheden af sin nye behandling, der skal tages færre gange en Soliris. Og det kan godt have skuffet selskabets interessenter en smule, påpeger mediet.

Alexions aktiepris på Nasdaq steg torsdag i sidste uge, hvor resultaterne blev offentliggjort, med 3,38 pct.

Dårligt nyt for Solomon-selskab

Mens de nye data måske ikke er en entydig sejr for Alexion, så ses det i hvert fald som dårligt nyt for det kuld af forfølgere, som forsøger at komme på markedet med lignende midler mod PNH. Blandt dem finder man selskabet Akari Therapeutics styret af tidligere Zealand Pharma-topchef David Solomon, og det selskab måtte se sin aktiepris dykke med næsten 10 pct. torsdag.

Soliris, eller eculizumab, er et antistof rettet mod proteinet complement component 5 (C5), som spiller en fremtrædende rolle i inflammatoriske og celledræbende processer i kroppen.

AXLN1210 er et længerevirkende antistof mod C5, der kan gives som en subkutan injektion under huden Soliris gives som en noget mere omstændig infusionbehandling. Akaris lægemiddelkandidat, Coversin, er en rekombinant version af et småt protein opdaget i spyttet fra flåten ornithodoros moubata, som også hæmmer C5.

Ser en fordel

Coversin binder dog til et andet sted på C5-proteinet end Soliris, og David Solomon tror på, at man kan differenciere sig fra markedslederen.

”Vi mener, at vores middel er bedre. PNH-patienter har brug for så mange blodtransfusioner, at de til sidst dør. Men vi har taget nogle patienter på Soliris og skiftet dem over til Coversin, og de patienter har indtil videre ikke haft behov for transfusioner. Det er et lille datasæt, men det indikerer, at vores middel muligvis er bedre. Vi ved det ikke endnu, men det skal vi undersøge,” sagde Akari-direktøren til MedWatch tilbage i september 2017.

Selskabet kunne i starten af februar i år meddele, at man havde rekrutteret de sidste tre PNH-patienter til fase 2-forsøgte Cobalt med Coversin. Samtidig er man på vej til at starte et afgørende fase 3-studie i behandlingsnaive patienter inden udgangen af første kvartal 2018, det vil altså sige inden for de kommende par uger.

Akari undersøger også Coversin i en række andre indikationer, ligesom man kører studier i PNH, hvor man undersøger kandidaten i patienter, som ikke kan behandles med Soliris, eller som tidligere er blevet behandlet med Soliris. Samtidig arbejder selskabet på et tidligere stadie på at forlænge halveringstiden af sit molekyle og lave en længerevirkende version af Coversin.

Alexions kerneaktiv trues fra flere sider, men selskabet har et es i ærmet 

Rival til Solomon-selskab går på børsen 

Tidligere Zealand-direktør gør klar til fase 3-studier i nyt selskab 

Solomon-selskab rejser trecifret millionbeløb forud for afgørende studier 

Mere fra MedWatch

Agilent Technologies opjusterer

Laboratorieleverandøren Agilent Technologies har haft et stærkt forskudt tredje kvartal, og opjusterer forventningerne for helåret.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

MedWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Latest news

Seneste nyt fra Watch Medier