MedWatch

Teva dropper migrænemiddel ved døren til klinikken

Israelske Teva har bakket ud af en aftale fra 2015 om udvikling af et lægemiddel mod migræne, som var på vej ind i kliniske studier fra i år. Man har dog et lignende middel i sin pipeline, som styrer mod markedet. Men det blev for nylig forsinket, og man har derfor tabt terræn til sine konkurrenter.

Foto: /ritzau/AP/Tsafrir Abayov

Danske Kåre Schultz er fortsat ved at kigge medicinalvirksomheden Teva, som han overtog styringen med sidste efterår, efter i sømmene. Det har allerede ført til en massiv sparerunde, der vil koste 14.000 stillinger i selskabet på verdensplan, men det stopper tilsyneladende ikke der.

Schultz vil også fokusere både portefølje og pipeline, præcis som han gjorde det i Lundbeck, og det har nu ført til, at selskabet dropper en blot tre år gammel aftale om udvikling af et lægemiddel mod migræne.

Det skriver FierceBiotech.

Teva har således besluttet sig for at sløjfe en samarbejdsaftale fra 2015 med biotekselskabet Heptares om udvikling af kandidaten HTL0022562 til behandling af migræne. Det skriver japanske Sosei Group, der ejer biotekselskabet, ifølge mediet i en pressemeddelse.

Beslutningen forklares med Tevas nylige "porteføljeprioritering", og det betyder, at alle rettigheder til lægemiddelkandidaten ryger tilbage til Heptares. Kandidaten skulle efter planen være røget ind i fase 1-studier fra slutningen af 2018, men Sosei oplyser, at man nu vil evaluere tidslinjen for projektet igen.

Det israelske selskab betalte oprindeligt 10 mio. dollars i en forhåndbetaling for rettighederne til Heptares' kandidat og forpligtede sig til at betale milepæle på op til 400 mio. dollars.

Kapløb blandt storaktører

HTL0022562 er lavet til at blokere peptidet CGRP - eller calcitonin gene related peptide - som findes i forskellige slags nerveceller, og hvis niveau stiger i forbindelse med et migræneanfald.

Teva har dog allerede selv et lignende lægemiddel i sin kliniske pipeline i form af kandidaten fremanezumab, som man indleverede ansøgninger for inden for behandling af migræne i USA i december 2017 og i EU i februar i år.

Samtidig er Novartis/Amgen og Eli Lilly på vej til at få godkendt anti-CGRP-midler i USA, og hos Teva har man altså ikke set behovet for endnu et middel i lægemiddelklassen et middel som tilmed stadigvæk er i præklinisk udvikling.

Novartis og Amgen kan få svar på deres amerikanske ansøgning for midlet Aimovig (erenumab) i maj, mens en EU-godkendelse forventes senere på året. Eli Lilly må vente til sidst på sommeren, inden man har en afklaring fra FDA på skæbnen for kandidaten galcanezumab.

Forsinket af produktionsproblemer

Teva styrede også mod en amerikansk afklaring omkring sommeren 2018, men det kom frem i forbindelse med selskabets årsregnskab i sidste måned, at tidsplanen er skredet.

Selskabets partner Celltrion, som leverer den aktive farmaceutiske ingrediens (API) til fremanezumab, har nemlig fået en påtale fra FDA relateret til den fabrik, hvor API'en produceres. Og selvom problemerne ikke relaterer sig til API-produktionen, så kan det påvirke Teva.

"Det kan tage seks til 18 måneder at få styr på tingene i forbindelse med et warning letter (en påtale fra FDA, red.), men vi får produceret API der, og det er ikke påvirket af det warning letter. Så en godkendelse kan godt komme tidligere, men vi ved det ikke," sagde Kåre Schultz ifølge FiercePharma under en telekonference med analytikere i kølvandet på årsregnskabet i februar.

Teva undersøger også fremanezumab i fase 2- og fase 3-forsøg mod andre former for alvorlig hovedpine.

Teva indsender ansøgning for migrænemiddel i EU 

Uventet FDA-kritik forsinker migrænehåb fra Teva  

Kåre Schultz freder nylanceringer 

Kåre Schultz fyrer 14.000 Teva-ansatte og dropper udbytte 

Teva lukker to amerikanske kontorer og dropper lobbyister 

Mere fra MedWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Ledige job

Se flere jobs

Se flere jobs

Latest news

Seneste nyt fra Watch Medier