MedWatch

GSK står til bøde på 325 mio. kr. for at bremse kopier af tidligere Novo-middel

Det britiske medicinalselskab Glaxosmithkline er blevet idømt en bøde på 325 mio. kr. for at have betalt andre medicinalselskaber for at holde igen med deres kopier af selskabets omstridte antidepressiv og tidligere Novo-middel Seroxat. Dommen skal forbi EU, før den står endeligt fast.

Foto: /ritzau/AP/Alastair Grant/

Glaxosmithkline (GSK) skal af med 325 mio. kr. i bøde, fordi selskabet omkring årtusindeskiftet har betalt medicinalselskaber som tyske Merck og britiske Generics UK for at holde igen med at producere kopier af GSK's antidepressiv Seroxat.

Sådan lyder dommen fra den britiske appeldomstol Competition Appeal Tribunal ifølge netmediet Fiercepharma.

GSK tabte oprindeligt sagen hos de britiske konkurrencemyndigheder i 2016, men ankede sagen til appeldomstolen Competition Appeal Tribunal, som altså har fastholdt beslutningen fra 2016.

Dele af sagen skal dog forbi en domstol i EU, før dommen endegyldigt står fast.

Tidligere Novo-middel blev GSK's topsælger

Antidepressivet Seroxat, der er omdrejningspunktet i sagen, blev oprindeligt udviklet af Novo Nordisk i 1992 på baggrund af den forskning, som Novo Nordisk overtog med købet af danske Ferrosan i 1986.

GSK, der dengang hed SmithKline Beecham, købte alle rettighederne til Seroxat i slutningen af 90'erne og midlet blev et af selskabets bedst sælgende lægemidler.

Da patentet på Seroxat udløb i 2001, betalte GSK ifølge de britiske konkurrencemyndigheder 435 mio. kr. til en række kopister, som til gengæld for betalingerne skulle vente med at producere generiske versioner af Seroxat.

På den måde kunne GSK holde prisen på Seroxat oppe bl.a. over for det engelske sundhedsvæsen NHS.

Da Seroxats kopier senere kom på markedet faldt prisen på Seroxat med 70 pct., skriver Fiercepharma.

Seroxat, der i USA bliver markedsført som Paxil, har før været involveret i kontroverser. I april sidste år blev GSK idømt en bodsbetaling på ca. 20 mio. kr. til en enke, hvis ægtefælle begik selvmord efter at have taget en generisk version af Seroxat.

GSK beskyldes for at indgå pay-for-delay-aftaler

Analyse: GSK hemmeligholdt selvmordsdata 

Mere fra MedWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Ledige job

Se flere jobs

Se flere jobs

Latest news

Seneste nyt fra Watch Medier