MedWatch

USA's største betaler vil lade medicinrabatter komme patienterne til gode

De rabatter, som medicinalselskaber tilbyder betalere for at få deres produkter med i diverse sundhedsplaner i USA, skal komme patienterne til gode. Det mener landets største sundhedsforsikringsselskab, som fra og med næste år vil sende besparelserne videre til patienterne.

Foto: Colourbox

Det amerikanske selskab UnitedHealthcare, der er den største udbyder af sundhedsforsikringer i USA, vil fremover lade patienterne få glæde af de rabatter, man får forhandlet sig frem til med medicinalselskaberne.

Det skriver New York Times.

UnitedHealthcare annoncerede tirsdag, at personer, som er fuldt forsikrede under en af selskabets sundhedsplaner, vil få rabatterne fratrukket, når de køber deres receptpligtige medicin fra og med 1. januar 2019. Det vil ifølge selskabet nedbringe egenudgifterne betydeligt for mere end 7 millioner mennesker.

"Rabatterne kan være på alt fra nogle få dollars til hundredvis af dollars til mere end tusind," siger Dan Schumacher, president for UnitedHealthcare, til new York Times.

Pres fra borgere og politikere

Der har i de senere år været en tiltagende furore omkring priserne på lægemidler i USA, som ofte er langt højere end i andre vestlige lande. Det skyldes i høj grad et komplekst system, hvor en række mellemmænd alle skal have en del af kagen.

Medicinalselskaber er i stigende grad blevet tvunget til at tilbyde rabatter på deres produkter i forhold til den officielle listepris, men det er indtil videre primært kommet sundhedsforsikringsselskaberne og de indkøbsorganisationer - pharmacy benefit managers - som forhandler med medicinalselskaberne på betalernes vegne, til gode.

Fra repræsentanterne i medicinalindustrien, herunder den danske storkoncern Novo Nordisk, har det ofte lydt, at det er betalerne, som er skyld i de opskruede priser, og at man ikke har så meget imod at tilbyde rabatter, så længe de kommer patienterne til gode. Samtidig har der været stigende pres på både betalere og medicinalselskaber fra offentligheden og flere amerikanske politikere gennem en længere periode pga. medicinpriserne.

Nu forsøger det største sundhedsforsikringsselskab i landet altså at tage brodden af den kritik ved at lade patienter få glæde af rabatterne. Men selvom det på sin vis opfylder et af medicinalindustriens ønsker, så er det ikke noget, der vil hjælpe på selskabernes økonomiske resultater, som formentlig fortsat vil være påvirket af de høje rabatniveauer.

Novo Nordisk har sat ekstra fart under amerikanske rabatter i 2017 

Indkøbsgigant i USA presser priser i bund: Mindste salgsløft til medicinalfirmaer i 24 år 

Prisen på diabetesmidler slår bak hos USA's største indkøber 

Novo: Øgede rabatter i USA er et vidnesbyrd om konkurrence 

Amerikanske indkøbere gør klar til prisopgør på nyt Novo-område 

Mere fra MedWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Ledige job

Se flere jobs

Se flere jobs

Latest news

Seneste nyt fra Watch Medier