MedWatch

Styrelse: "Relativt få" danskere berørt af tilbagetrækning af sklerosemiddel

Det vil formentlig kun berøre få danske patienter, at sklerosemidlet Zinbryta bliver fjernet fra markedet efter mistanke om alvorlige bivirkninger, vurderer Lægemiddelstyrelsen.

Lægemiddelstyrelsen indskærper, at ingen patienter må stoppe behandlingen uden at have talt med egen læge. | Foto: Esben Salling / Ritzau Scanpix

Ingen nye patienter bør sættes i gang med behandling med sklerosemidlet Zinbryta, og aktuel behandling bør så hurtigt som muligt skiftes til andre midler.

Sådan lyder anbefalingen fra Lægemiddelstyrelsen til danske læger, efter Biogen Idec og Abbvie fredag valgte at fjerne lægemidlet fra markedet efter mistanke om, at midlet havde ført til  inflammatoriske hjerneskader hos otte patienter i Tyskland og Spanien.

Mistanken har fået EMA til at iværksætte en hasteundersøgelse af Zinbryta og bedt læger om at stoppe brugen af Zinbryta - og denne opfordring gentages nu af den danske styrelse.

"Lægemiddelstyrelsen er i færd med at undersøge, hvor mange patienter i Danmark der er i behandling med Zinbryta, men det formodes at være relativt få," skriver styrelsen således på sin hjemmeside.

Lægemiddelstyrelsen indskærper, at ingen patienter må stoppe behandlingen uden at have talt med egen læge.

Zinbryta bliver primært brugt i Tyskland, og Lægemiddelstyrelsen understreger, at der ikke er er meldt om lignende bivirkninger i Danmark.

Zinbryta blev godkendt af EMA i 2015, men var ikke nogen storsællert. Ifølge Reuters solgte Zinbryta for 53 mio. dollar i 2017.

Biogen og Abbvie trækker sklerosemiddel fra markedet efter alvorlige bivirkninger 

Mere fra MedWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Ledige job

Se flere jobs

Se flere jobs

Latest news

Seneste nyt fra Watch Medier