MedWatch

"Højrisikabelt" dansk DNA-projekt kritiseres fra flere sider

En række organisationer har store bekymringer vedrørende oprettelsen af en stor database over danskernes arvemasse i Nationalt Genom Center, skriver Politiken.

Foto: /ritzau/Carsten Andreasen

Et bredt flertal i Folketinget vil iværksætte et historisk eksperiment med danskernes arvemasse, men projektet risikerer at gøre uoprettelig skade på borgernes tillid til staten.

Det skriver Politiken.

11 myndigheder og organisationer udtaler deres klare kritik i høringssvar til lovarbejdet omkring Nationalt Genom Center. Hvis loven vedtages, kan centret indsamle danske patienters genetiske materiale. Potentielt kan det bruges til at udvikle banebrydende ny medicin.

Institut for Menneskerettigheder advarer om, at centrets arbejde kan være "i strid med retten til privatliv og databeskyttelse i Den Europæiske Menneskerettighedskonvention".

Bekymringerne er ligeledes markante fra Dansk Selskab for Almen Medicin, Region Nordjylland, Dansk Psykolog Forening, Datatilsynet, National Videnskabsetisk Komité, Det Etiske Råd,

Region Syddanmark, Forbrugerrådet Tænk, IT-Politisk Forening og Jordemoderforeningen.

Sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) svarer, at kritikken har ført til stramninger af lovforslaget, som blev førstebehandlet i Folketinget torsdag. Blandt andet er det præciseret, at centret skal have et "højt sikkerhedsniveau".

"Vi bygger centret op med den mest moderne teknologi og så sikkert, som det overhovedet kan være. Det bliver en markant forbedring af sikkerheden i forhold til tidligere, for historisk set har der ikke været nok fokus på it-sikkerheden på sundhedsområdet", siger hun til Politiken.

- DENNE ARTIKEL OG BILLEDMATERIALE ER VIDEREFORMIDLET AF RITZAUS BUREAU PÅ VEGNE AF Politiken.

Nationalt Genom Center et stort skridt nærmere 

Lovforslag skal bane vejen for nationalt genomcenter 

Nationalt Genom Center får midlertidigt hjem på Amager 

Mere fra MedWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Ledige job

Se flere jobs

Se flere jobs

Latest news

Seneste nyt fra Watch Medier