MedWatch

Græske politikere skal undersøges i Novartis-sag

Det græske parlament har besluttet at nedsætte et særligt udvalg, der skal undersøge politikernes rolle i den påståede Novartis-skandale. Novartis’ græske direktør betvivler, at den overhovedet har fundet sted.

Foto: Dominic Favre/AP/POLFOTO/arkiv

BRUXELLES

Har flere politikere været involveret i at modtage penge fra Novartis for at medicinalselskabet kunne få særlige fordele på det græske marked?

Det skal et særligt udvalg nu undersøge, har de græske parlamentarikere bestemt ifølge EU-mediet, Euractiv.

Det sker efter, at græske anklagere tidligere på måneden udpegede ti navngivne politikere som har været involverede i skandalen. Herunder den nuværende græske EU-kommissær, Dimitris Avramopoulus, der er migrationskommissær og den tidligere græske statsleder Antonis Samaras.

De ti højtstående politikere tilhører alle oppositionspartier til den siddende regering.

Politikerne nægter alle at være involveret i sagen, og peger på, at anklagerne i virkeligheden kommer fra den siddende regering, som gerne vil bevare magten i Grækenland efter næste års valg.

Derfor har Antonis Samaras fra partiet Nyt Demokrati anlagt sag mod både den nuværende regeringsleder, Alexis Tsipras, tre beskyttede vidner, tre anklagere og minister for korruption, Dimitris Papangelopoulos.

Direktør tvivler

Undersøgelsen af Novartis blev indledt i december 2016 og går på, at det schweiziske medicinalselskab skal have bestukket i tusindvis af embedsmænd og læger for at få fordele på det græske marked.

De amerikanske myndigheder har hjulpet til med udredningen, men endnu foreligger der ikke nogen anklager mod Novartis.

Hvorvidt de græske politikere skulle undersøges, har været op til et flertal i parlamentet, og det er nu sådan det bliver.

Novartis har udtalt, at selskabet arbejder tæt sammen med myndighederne i sagen.

I et interview med avisen Kathimerini-avisen har Novartis´ græske direktør, Susanne Kohout, givet udtryk for, at lækager af sagsakterne "underminerer" den igangværende undersøgelse.

Hun har dog ikke ønsket at kommentere på, om Novartis’ tidligere græske direktør, Konstantinos Frouzis, bestak politikerne.

”Først og fremmest kender jeg ikke hr. Frouzis. Jeg overtog sidste maj længe efter han forlod selskabet. For det andet, hvis det der er beskrevet i sagen, faktisk er sket, så er det fuldstændig i modstrid med selskabets adfærdskodeks. For det tredje kan jeg ikke forstå, hvordan han skulle have skaffet kontanter fra firmaet til at gøre det, de tilskriver ham. Så helt ærligt vil jeg være overrasket, hvis disse ting virkelig har fundet sted,” har hun sagt til Kathimerini ifølge Euractiv.

 Novartis-skandale når den græske regering

 Novartis får trecifret millionbøde i sag om bestikkelse  

 Græske myndigheder ransager Novartis efter beskyldninger om bestikkelse 

Mere fra MedWatch

Læs alt om Demants regnskab og nedjustering

Demant har haft et svagt andet kvartal med modvind på markederne i blandt andet USA. Lav forbrugertillid og skyhøj inflation gør sit indhug i finanserne hos Demant, der i forbindelse med kvartalsregnskabet måtte nedjustere forventningerne til hele året. Læs alt om selskabets kvartalsregnskab her.

HR-direktør beskyldt for sexchikane hos Copenhagen Medical

En række yngre kvinder har sagt op hos Copenhagen Medical efter grænseoverskridende oplevelser med HR-direktøren i diagnostikselskabet, som nu bliver beskyldt for uønsket at massere deres ben, skrive upassende sms’er til dem om natten og banke på deres hotelvinduer.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

MedWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Latest news

Seneste nyt fra Watch Medier