MedWatch

Gilead får omstødt patentdom og undgår tocifret milliardbøde

En amerikansk domstol har omstødt en tidligere dom og fundet, at Gilead Sciences ikke krænker patenter fra Merck/MSD med markedsføringen af sine lægemidler mod hepatitis C. Dermed undgår man efter alt at dømme at skulle betale kompensation på et tocifret milliardbeløb til sin rival.

Foto: /ritzau/AP/Eric Risberg

En domstol i den amerikanske delstat Delaware har vurderet, at medicinalselskabet Gilead Sciences ikke krænker patenter fra rivalen Merck, der er kendt som MSD i Europa, ved at sælge sine lægemidler Sovaldi og Harvoni til behandling af hepatitis C i USA.

Det skriver Reuters.

Dermed ser Gilead også ud til at slippe for at betale en kompensation på omkring 15 mia. kr. til Merck for patentkrænkelse.

Retssagen startede tilbage i 2013 mellem biotekselskabet Idenix Pharmaceuticals, som blev opkøbt året efter af Merck, og Gilead Sciences.

Her trak Idenix Gilead i retten i et forsøg på at bremse lanceringen af lægemidlet Sovaldi, som alligevel endte med at blive godkendt og lanceret i USA samme år og siden har revolutioneret behandling af hepatitis C. I 2014 lancerede Gilead også Harvoni, der kombinerer det aktive stof i Sovaldi, sofosbuvir, med et andet stof.

Idenix og Merck mener, at man har krav på en markant andel af det enorme salg, som Gilead har genereret fra sine to hepatitis-blockbustere på baggrund af patenter på et lignende lægemiddel mod hepatitis.

I slutningen af 2016 vurderede en jury ved distriktsdomstolen i Delaware, at Mercks patenter blev krænket og at selskabet derfor havde krav på en kompensation på 2,54 mia. dollars. Men nu har distriktsdommeren Leonard Stark omstødt den dom og fundet Mercks patenter ugyldige.

Merck har ifølge Reuters allerede meddelt, at man har i sinde at anke kendelsen.

Merck vinder tocifret milliardbeløb i Gilead-retssag

Merck-selskab kræver tocifret milliardbeløb fra Gilead

Hepatitis-millionerne dræner ud af Gilead

Merck nedskriver 20 mia på hepatitismiddel

MSD stopper udvikling af to lægemidler

Relaterede

Seneste nyt

Ledige job

Se flere

Se flere

Latest news

Seneste nyt fra Watch Medier