MedWatch

Novo Nordisk binder milliarder i to studier med semaglutid

Novo Nordisk afsætter milliarder på at dokumentere de gavnlige effekter ved brug af semaglutid, der skal give det danske selskab stærkere kort på hånden imod konkurrerende midler.

Foto: Novo Nordisk/PR

Novo Nordisk investerer stort i to kæmpemæssige hjerte-kar-studier med GLP-1-analogen semaglutid, dels som diabetesbehandling, dels som behandling af fedme.

Studiet i type 2-diabetikere ved navn Soul omfatter omkring 13.000 patienter og skal sikre, at den amerikanske lægemiddelstyrelse blåstempler, at midlet ud over at sænke blodsukkeret også har hjerte-kar-beskyttende egenskaber.

Dertil kommer et studie af semaglutid som fedmebehandling i 4500 patienter, samt et hjerte-kar-studie ved navn Select i 17.500 overvægtige patienter.

"Hvert af studierne koster milliardbeløb. Jeg har tidligere sagt, at Leader-studiet (hjerte-kar-studiet med Victoza, red.) med omkring 9000 patienter kostede 1,5-2 mia. kr. Så vi er i den høje ende for Soul-studiet og ligger endnu højere for Select-studiet," siger Novos koncernforskningsdirektør, Mads Krogsgaard Thomsen, til Ritzau Finans.

Pengene skal sikre, at semaglutid, der er godkendt i USA til type 2-diabetes under navnet Ozempic, fremover vil blive blandt de foretrukne behandlinger, da den reducerer risikoen for hjerte-kar-død – den primære dødsårsag blandt patienterne.

God generalprøve

I forvejen har Novo gennemført et hjerte-kar-studie i næsten 3300 patienter med Ozempic. Studiet viste, at der i gruppen af diabetespatienter, der modtog Ozempic, var 108, eller 6,6 pct., alvorlige hjerte-kar-hændelser mod 146, eller 8,9 pct., i gruppen, der fik placebo.

Disse tal fremgår af medicinens indlægsseddel i USA, men indlægssedlen omfatter ikke oplysninger om, at Ozempic derved reducerede risikoen for alvorlige hjerte-kar-hændelser, defineret som hjerte-kar-død, blodpropper og slagtilfælde, med 26 pct. sammenlignet med placebo, hvilket er statistisk signifikant.

For at få de hjerte-kar-beskyttende egenskaber til direkte at fremgå som en effekt ved medicinen kræver det større studie i USA.

"Vi regner med, at vores forretning med semaglutid vil vokse til at blive en af de førende i industrien. Det gælder både i diabetes, fedme, og potentielt i ikke-alkoholisk fedtlever og som hjerte-kar-medicin. Og så er det klart, at det, at vi vil lægge en milliardinvestering bag de studier, vil gavne hele Semaglutid- forretningen," siger Mads Krogsgaard Thomsen.

Soul-studiet i type 2-diabetikere indledes i midten af 2018 og vil løbe frem til 2023, med mindre hjerte-kar-effekten er så stor, at ekspertkomitéen, der overvåger dataindsamlingen, stopper studiet før tid.

Direkte salgseffekt

Tidligere har Novo vist, at Ozempics forgænger, Victoza, reducerer risikoen for alvorlige hjerte-kar-hændelser, og da den amerikanske lægemiddelstyrelse i august anerkendte fordelen, afspejlede det sig straks i salget.

"Man kunne nærmest sætte uret efter det. Da det kom ind på indlægssedlen, så vi en trendvending," sagde administrerende direktør Lars Fruergaard Jørgensen på Novos kapitalmarkedsdag i november.

Mere fra MedWatch

EU-lande blåstempler nye beføjelser til agentur

Det europæiske center for sygdomsforebyggelse og -kontrol, ECDC, får nu nye muskler til kontrol og netværksopbygning i kampen mod fremtidens epidemier. ”Dagens aftale er lig med state-of-the-art overvågning,” siger EU-topfolk.

Læs også

Seneste nyt

Ledige job

Se flere jobs

Se flere jobs

Latest news

Seneste nyt fra Watch Medier