MedWatch

Novo-topchef om ny amerikansk sundhedsalliance: "Der er behov for forandring"

Lars Fruergaard Jørgensen ser gode muligheder for Novo Nordisk i en ny amerikansk sundhedsalliance mellem Amazon, JP Morgan og Berkshire Hathaway, som kan give danskerne mulighed for at gå uden om de magtfulde indkøbsorganisationer i USA.

Foto: Novo Nordisk

For få dage siden annoncerede de tre amerikanske giganter Amazon, JP Morgan og Berkshire Hathaway, at man vil oprette et helt nyt sundhedsplejeselskab i USA.

Selvom detaljerne om det nye selskab fortsat er sparsomme, så har det skabt opmærksomhed i industrien, og Pfizers topchef, Ian Read, har allerede hilst initiativet velkomment.

I den danske medicinalkoncern Novo Nordisk, som er stærkt afhængige af udviklingen i det amerikanske sundhedssystem, ser man også det nye selskab som et positivt tegn.

”Man ved stadig ikke så meget om, hvad det her nye selskab rent faktisk vil gøre. Men det amerikanske sundhedssystem – som ikke er ét system, men mange små systemer – det er ikke bæredygtigt. Så der er behov for en eller anden form for forandring,” påpeger Lars Fruergaard Jørgensen, adm. direktør i Novo Nordisk, og tilføjer:

”Det amerikanske marked er et frit marked, og jeg tror ikke, der er støtte i den brede befolkning til at gøre det til et føderalt kontrolleret marked. Så jeg tror, det, der vil drive en forandring, er private initiativer, som vi ser her.”

Det, der vil drive en forandring, er private initiativer, som vi ser her.”

Lars Fruergaard Jørgensen, adm. direktør, Novo Nordisk.

Kan gå uden om magtfulde indkøbere

I USA fastsætter medicinalproducenterne en officiel listepris på deres produkter, som så indkøbes af store organisationer - såkaldte pharmacy benefit managers (PBM)- på vegne af de private sundhedsforsikringsselskaber.

Det indebærer ofte, at producenterne må give store rabatter på deres produkter for at få adgang til de amerikanske patienter, og en konsolidering i den del af industrien har i de senere år gjort indkøbsorganisationerne endnu mere magtfulde.

Det nye initiativ mellem de tre amerikanske erhvervsgiganter går i første omgang ud på at sikre den bedste sundhedspleje til de 1,2 mio. mennesker, der arbejder i deres organisationer i USA. Sådanne initiativer kan ifølge Lars Fruergaard Jørgensen gøre det muligt, at skære PBM'erne ud af ligningen.

”Jeg mener, at der er en mulighed for lægemiddelproducenter til rent faktisk at arbejde direkte med arbejdsgivere, som i sidste ende er dem, der afholder en stor del af udgifterne til sundhedspleje i USA. Og jeg tror, at arbejdsgiverne og Novo Nordisk har de samme mål i forhold til at skabe bedre resultater for patienterne,” siger han.

Jeg mener, at der er en mulighed for lægemiddelproducenter til rent faktisk at arbejde direkte med arbejdsgivere."

Lars Fruergaard Jørgensen, adm. direktør, Novo Nordisk.

Værdibaserede kontrakter

Der har i flere år været talt om nye kontraktmodeller i medicinalindustrien, hvor prisen på produkter i højere grad end tidligere skal være betinget af den reelle værdi de giver for patienterne og sundhedssystemet.

Disse værdibaserede betalingsmodeller er så småt ved at blive implementeret, men det helt store skifte i industrien lader fortsat vente på sig. Det er også noget, den nye sundhedsalliance kan være med til at skubbe på vej.

”Vi har i lang tid talt om, om vi kunne komme frem til resultatbaserede kontrakter, hvor vi bliver belønnet for den værdi, vi bibringer. Det er alt andet lige lettere at gøre, som jeg ser det, i et system, hvor arbejdsgiverne er ansvarlige, end det er i dag, hvor vi handler med PBM’er, som primært har øje for indkøb og marginer," siger Novo-topchefen og fastslår:

”Så jeg hilser faktisk sådan en ændring her velkommen. Og jeg mener, det skaber en mulighed for os til at positionere vores produkter og deres medicinske fordele bedre.”

Han peger for eksempel på, at Novo Nordisks nyeste basalinsulin, Tresiba, har vist en større reduktion i riskoen for farlige tilfælde af for lavt blodsukker kendt som hypoglykæmi end andre lignende produkter.

Den medicinske fordel kan ifølge Lars fruergaard Jørgensen føre til færre sygedage blandt medarbejdere med diabetes og dermed også mere friske og motiverede medarbejdere.

”Det er en værdi for arbejdsgiveren, som vi kan slå på. Der kunne man forestille sig en værdibaseret kontrakt, hvor vi ville blive belønnet ud fra vores evne til at demonstrere, at medarbejdernes produktivitet var højere,” mener han.

Amazon, JPMorgan og Warren Buffet går sammen om ny sundhedsgigant 

Pfizer-chef: Amazons sats på sundhed er godt for medicinalfirmaer 

Fruergaard: Salget af nyt lægemiddelhåb skal passere 1 mia i år 

Novos salg af insuliner skuffer - men Fruergaard maner til ro 

Mere fra MedWatch

Coloplasts nye skattedetaljer viser enorme nationale forskelle - Danmark blandt de laveste skatteopkrævere

Mens Coloplast betaler godt 20 pct. i effektiv skattesats herhjemme, lægger medicoselskabet næsten 40 pct. i skatteposen af sit overskud i Frankrig, viser nye detaljerede skatteoplysninger fra virksomheden. Størstedelen af medicoselskabets ansatte arbejder i Ungarn, hvor firmaet også betaler den laveste selskabsskat på bare 15 pct, men produktionen er lagt i landet af en række andre årsager, fortæller Coloplast.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Ledige job

Se flere jobs

Se flere jobs

Latest news

Seneste nyt fra Watch Medier