MedWatch

Tysk prioriteringsinstitut vil tvinge producenter til sammenlignings-studier

Manglen af studier, hvor nye immunterapier sættes op mod hinanden, gør det svært for læger og myndigheder at vælge den bedste behandling, mener det tyske prioriteringsinstitut, IQWiG, der vil have ændret reglerne for godkendelse.

Foto: Ritzau Scanpix/Peter Vintergaard.

Det tyske prioriteringsinstitut IQWiG opfordrer til at ændre reglerne for lægemiddelgodkendelse, så myndigheder og læger får bedre grundlag til at vælge den bedste behandling.

Ifølge myndigheden opstår problemerne, når mange nye lægemidler inden for kort tid godkendes i en indikation, og derfor ofte sammenlignes med ældre behandlinger i stedet for nye, lignende lægemidler, skriver nyhedsbureauet Reuters.

Det er blandt andet tilfældet inden for behandling af blærekræft, hvor prioriteringsinstitutet konkluderer, at midler som Mercks Keytruda og Tecentriq fra Roche er overlegne i forhold til standardbehandlingen med kemoterapi, men det er umuligt for læger at vælge det bedste af de to, da der ikke findes studier, der direkte sammenligner de to immunterapier.

Det tyske prioriteringsinstitut har ikke selv mandat til at pålægge virksomhederne at udføre nye studier, og opfordrer i stedet til, at reglerne for lægemiddelgodkendelse ændres, således at producenter er tvunget til at udføre studier, hvor nyere lægemidler sammenlignes direkte.

IQWiG har ifølge Reuters traditionelt været meget kritisk over for manglende studiedata, og har som konsekvens afvist midler, der ellers er blevet godkendt af de europæiske lægemiddelmyndigheder.

Tyskerne sætter hælene i overfor hurtigere medicingodkendelse 

Mere fra MedWatch

Coloplasts nye skattedetaljer viser enorme nationale forskelle - Danmark blandt de laveste skatteopkrævere

Mens Coloplast betaler godt 20 pct. i effektiv skattesats herhjemme, lægger medicoselskabet næsten 40 pct. i skatteposen af sit overskud i Frankrig, viser nye detaljerede skatteoplysninger fra virksomheden. Størstedelen af medicoselskabets ansatte arbejder i Ungarn, hvor firmaet også betaler den laveste selskabsskat på bare 15 pct, men produktionen er lagt i landet af en række andre årsager, fortæller Coloplast.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Ledige job

Se flere jobs

Se flere jobs

Latest news

Seneste nyt fra Watch Medier