MedWatch

FDA godkender første lægemiddel mod speciel form for brystkræft

For første gang har den amerikanske lægemiddelstyrelse, FDA, godkendt et lægemiddel, der retter sig mod en type brystkræft, hvor kræftcellerne har en specifik genetisk mutation. Astrazeneca og Merck (MSD) står bag lægemidlet ved navn Lynparza

Foto: Astrazeneca

Astrazenecas kræftmiddel Lynparza blev fredag, som det første lægemiddel nogensinde, godkendt af den amerikanske sundhedsstyrelse, FDA, til at behandle en specifik form for fremskreden brystkræft, hvor kræftcellerne har en speciel arvelig, genetisk mutation.

Det betyder, at patienter med den specielle form for brystkræft nu for første gang har et alternativ til kemoterapi og operation.

Godkendelsen skete takket være et partnerskab mellem svensk-britiske Astrazeneca og amerikanske Merck (MSD), som sammen har videreudviklet Lynparza, der i forvejen var godkendt af FDA til at behandle kræft i æggestokkene.

"Godkendelsen af Lynparza repræsenterer et vigtigt skridt fremad for kvinder med (den specielle type brystkræft, red.), som er en kræftform, der er svær at behandle," skriver Astrazenecas chef for kræftmidler, Dave Fredrickson, i en pressemeddelelse.

Lader celler dø for at bekæmpe kræft

Den nye godkendelse betyder, at midlet nu kan bruges til at behandle patienter, som har en fremskreden form for brystkræft med en arvelig, genetisk mutation i det, der kaldes BRCA-gener.

De gener hjælper normalt med at reparere beskadiget DNA, men den arvelige mutation kan føre til, at generne ikke fungerer ordentligt og derfor efterlader beskadigede celler, som er sårbare over for at udvikle kræft.

Lægemidlet Lynparza hæmmer et enzym, som også reparerer beskadiget DNA. Ved at hæmme enzymet, lader lægemidlet de kræft-sårbare celler dø og sænker chancen for, at kræften spreder sig.

I de studier, som førte til FDA's godkendelse, sænkede Lynparza risikoen for, at kræften spredte sig, med 42 pct. i forhold til kemoterapi.

FDA skriver selv, at Lynparza er et eksempel på et paradigmeskift inden for udvikling af kræftmidler.

"Denne godkendelse demonstrerer det nuværende paradigme om at udvikle lægemidler, som rammer de underliggende genetiske årsager til kræft, ofte på tværs af forskellige typer af kræft," skriver Richard Pazdur, der er chef for vurderingen af bl.a. kræftmidler hos FDA, i en pressemeddelelse.

FDA-boss: "Mange siger, at FDA ikke skal blande sig i medicinpriser, men jeg er uenig" 

Merck-topchef: "Prispresset har toppet"

FDA afviser Novo Nordisks forsøg på at bremse kopiprodukter 

Mere fra MedWatch

Nye insulintilskud bekymrer Diabetesforeningen

Diabetesforeningen er utilfredse med Medicintilskudsnævnets indstilling til en revurdering af tilskud for diabetesmidler, som patientforeningen anser som en spareøvelse uden hensyntagen til patienterne.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Ledige job

Se flere jobs

Se flere jobs

Latest news

Seneste nyt fra Watch Medier