MedWatch

Filippinerne sløjfer godkendelse af Sanofis denguefeber-vaccine

Sanofi modtager en symbolsk bøde i Filippinerne efter kontroverser om et stort vaccinationsprogram mod denguefeber, og samtidig bliver godkendelsen til Sanofis vaccine sløjfet.

Foto: /ritzau/AP/Bullit Marquez

Den franske medicinalkoncern Sanofi mister nu godkendelsen af sin denguefebervaccine, Dengvaxia, i Filippinerne, og selskabet modtager samtidig også en bøde.

Det sker efter en større skandale omkring Filippinernes vaccinationsprogram mod den dødelige tropiske virus.

Ifølge Reuters er det en meget beskeden bøde, som Sanofi modtager. Kun 2000 dollars, hvilket svarer til cirka 100.000 Filippinske pesos. Der er dog også blevet lagt sag an mod Sanofi (samt tidligere regeringsfolk) af flere filippinske familier. 

Skandalen begyndte at rulle ved udgangen af november, da Sanofi måtte gå ud med meldingen om, at vaccinen kan udgøre en alvorlig sundhedsrisiko for de patienter, som bliver vaccineret, uden de har været udsat for smitten i forvejen. For når de bliver udsat for smitten, efter de er blevet vaccineret, kan det udløse en reaktion, som var det anden gang, de er blevet smittet – og det er i anden omgang, at dengue feber-virussen er farligst.

Dengvaxia var ellers engang sat til at være en potentiel blockbuster for Sanofi, da virussen er en stor sundhedstrussel i de tropiske lande. Udrulningen af vaccinen har dog vist sig af være noget undervældende. Filippinerne var med sit 70 mio. dollars store vaccinationsprogram det eneste land, som havde indført en større immunisering af befolkningen med vaccinen.

I de første ni måneder af 2017 havde Sanofi kun solgt Dengvaxia-doser for 22 mio. euro.

Sanofis dengue vaccine-hovedpine vokser 

Sanofis blockbuster-håb for ny vaccine vakler

Takedas dengue vaccine udfordrer Sanofis ditto 

Mere fra MedWatch

Forsøgsordning med risikodeling ender med vag konklusion

Lægemiddelstyrelsen har nu evalueret forsøgsordningen med risikodeling på lægemiddelområdet, men det sparsomme erfaringsgrundlag og påvirkningen fra covid-19 gør det svært at drage håndfaste konklusioner, lyder det fra Lægemiddelstyrelsen.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Ledige job

Se flere jobs

Se flere jobs

Latest news

Seneste nyt fra Watch Medier