MedWatch

Kun fire studier skal undersøge effekt af medicinsk cannabis

Penge fra politikerne rækker kun til små videnskabelige nedslag i stor dansk forsøgsordning.

Foto: /ritzau/AP/Ricardo Arduengo

De politiske partier bag forsøgsordningen med medicinsk cannabis har afsat 10 mio. kr.til videnskabelige undersøgelser i løbet af de fire år, forsøgsordningen løber. Det skriver Videnskab.dk.

Pengene vil formentlig blive fordelt på højst fire forskellige projekter og måske kun to, fortæller Thomas Senderovitz, direktør i den ansvarlige myndighed for udrulningen af forsøgsordningen, Lægemiddelstyrelsen, til Videnskab.dk.

Det er så få midler og projekter, at det reelt vil være umuligt at få fremskaffet ret meget viden, lyder det fra professor Nanna Brix Finnerup, der forsker i blandt andet medicinsk cannabis’ effekt på smerter.

»Det er meget begrænset, hvor meget viden man kan få af 2-4 studier. Man kan for eksempel kun undersøge én speciel type smerter og 1-2 typer cannabis i ét studie, og det skal være meget stort, før man kan være ret sikker på resultatet,« siger hun.

Forskere har desuden kun to år til at udtænke forsøg, finde forsøgspersoner, lave deres undersøgelse og analysere og fortolke deres data.

»Man kan ikke se langtidsbivirkninger på de uger til måneder, som et kontrolleret forsøg kan nå at vare under de betingelser, og det vil gøre det meget svært at komme med skarpe konklusioner,« bemærker Nanna Brix Finnerup.

Sundhedsminister Eller Trane Nørby (V) er enig i, at pengene næppe vil gøre, at vi får dækket al den viden, vi mangler om medicinsk cannabis. Men det er meningen, at myndighederne skal indsamle informationer fra både læger, der udskriver medicinsk cannabis, fra anden forskning og fra tilsvarende ordninger i udlandet.

»På den måde får vi ikke kun information fra undersøgelser i Danmark, men også erfaringer og viden fra andre dele af verden,« siger hun som svar på Videnskab.dk’s spørgsmål om de få undersøgelser.

På et pressemøde mandag fortalte Lægemiddelstyrelsen og sundhedsministeren om flere elementer i forsøgsordningen, herunder to nye produkter, der er godkendt til at komme på markedet fra 1. januar. Begge produkter vil være tørret cannabisblomst, som enten kan drikkes i te eller indtages som damp via en inhalator.

Hverken sundhedsministeren eller Lægemiddelstyrelsen kan fortælle, hvilke patienter der vil have særlig gavn af de to nye produkter eller andre på markedet. Vi ved nemlig ganske lidt om, hvilke sygdomme eller lidelser medicinsk cannabis kan have en effekt på.

Alligevel kan alle patienter principielt få medicinsk cannabis, når landets læger fra 1. januar kan udskrive det til lige den patient, de selv måtte vurdere kan have gavn af det – hvordan de så end måtte vurdere det. Den eksisterende viden er så begrænset, at der for eksempel ikke kan laves indlægssedler til den medicinske cannabis, som man ellers kender det fra lægemidler, så patienter kan læse om anbefalet indtag og bivirkninger.

Ellen Trane Nørby siger til Videnskab.dk, at læger i tvivl må spørge deres kolleger.

Disse virksomheder er med i cannabis-kapløbet i Danmark

Tyggegummikoncern kaster sig over cannabis

Cannabis-selskab rejser milliardbeløb til at udfordre Lundbeck 

Mere fra MedWatch

Coloplasts nye skattedetaljer viser enorme nationale forskelle - Danmark blandt de laveste skatteopkrævere

Mens Coloplast betaler godt 20 pct. i effektiv skattesats herhjemme, lægger medicoselskabet næsten 40 pct. i skatteposen af sit overskud i Frankrig, viser nye detaljerede skatteoplysninger fra virksomheden. Størstedelen af medicoselskabets ansatte arbejder i Ungarn, hvor firmaet også betaler den laveste selskabsskat på bare 15 pct, men produktionen er lagt i landet af en række andre årsager, fortæller Coloplast.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Ledige job

Se flere jobs

Se flere jobs

Latest news

Seneste nyt fra Watch Medier