MedWatch

Sydbank: Ozempic kan få endelig godkendelse inden for to måneder

Den positive indstilling til Novo Nordisks Ozempic fra en ekspertkomité under det europæiske lægemiddelagentur er positiv men ventet, lyder det fra Sydbank.

Foto: /ritzau/Rune Pedersen

Novo Nordisk er kommet et stort skridt nærmere en godkendelse af GLP-1-håbet Ozempic på det europæiske marked, efter at en lægemiddelkomité under de europæiske sundhedsmyndigheder, EMA, fredag har anbefalet midlet godkendt.

Endnu udestår den endelige godkendelse fra EU-Kommissionen, men en positiv anbefaling fra CHMP, som lægemiddelkomitéen hedder, er normalt også lig med en endelig godkendelse.

Og netop derfor venter Sydbank også, at det blot er et spørgsmål om kort tid, før midlet kommer på markedet.

"Med god samstemmighed mellem CHMP-anbefalingen og den endelige beslutning om markedsføringstilladelse forventer vi en godkendelse af Ozempic i Europa inden for to måneder," skriver Søren Løntoft Hansen, der er senioranalytiker hos Sydbank, i en kommentar.

Novo Nordisk selv venter, at Ozempic opnår endelig markedsføringstilladelse i løbet af første kvartal næste år.

Det er heller ikke den store overraskelse, at Ozempic har fået en positiv anbefaling i Europa, efter at midlet blev godkendt af de amerikanske sundhedsmyndigheder, FDA, i begyndelsen af december.

"Vi ser positivt på dagens CHMP-meddelelse, selv om anbefalingen efter vores vurdering ikke kommer som den store overraskelse. Det skal ses i lyset af, at et ekspertpanel under de amerikanske sundhedsmyndigheder (FDA) ligeledes anbefalede en godkendelse af Ozempic i USA i oktober, mens FDA gav den endelige godkendelse af Ozempic i USA i starten af december," skriver Søren Løntoft Hansen.

Han har store forventninger til Ozempics potentiale på markedet. Topsalgsestimatet fra Sydbank er således på hele 45 mia. kr.

Afløser for Victoza

Ozempic er af Novo Nordisk udset til at være afløseren for det danske selskabs mest sælgende enkeltprodukt, Victoza.

I de omfattende kliniske studier, der er foretaget med Ozempic, har midlet vist sig at have endnu større effekt på både blodsukkerkontrol og vægten hos patienterne, end tilfældet er for Victoza. Derudover har midlet også tilsvarende hjerte-kar-fordele.

En ekstra fjer i hatten for Ozempic er desuden, at midlet er til brug én gang ugentligt, mens Victoza skal injiceres én gang dagligt.

"Vi er meget begejstrede over den positive udtalelse om Ozempic til behandling af mennesker med type 2-diabetes i Europa, hvoraf mange til stadighed er på udkig efter nye og mere virkningsfulde behandlingsløsninger, som giver bedre mulighed for at regulere deres sygdom," siger Mads Krogsgaard Thomsen, der er forskningsdirektør hos Novo Nordisk, i en meddelelse fra selskabet.

"Vi er overbeviste om, at Ozempic med sin unikke kliniske profil har potentiale til at sætte en ny standard for behandling af type 2-diabetes," fortsætter han.

Ozempic indstillet til godkendelse i Europa

Forsiden lige nu

Storbank ser lys fremtid for Coloplast

Medicokoncernen Coloplast har fået genskabt markedets optimisme omkring virksomheden, men der er langt mere at komme efter, vurderer den norske storbank DNB.

Lars Rebien breder Novo-fondens milliarder ud: "Det er vores mandat"

Under Lars Rebien Sørensens formandskab vil Novo Nordisk Fonden favne bredere end hidtil. Datalogi, it, bred naturvidenskab, sociale formål, humanitære formål og bæredygtige fødevarer bliver større indsatsområder. Det sker ud fra en overordnet devise om at forbedre sundheden i Danmark.

Relaterede

Seneste nyt

Ledige job

Se flere

Se flere

Seneste nyt fra Watch Medier