MedWatch

Biotekselskab vil sælges inden næste udviklingsfase

Det danske vaccineselskab Rhovac har i en tidlig forsøgsfase skabt en kræftvaccine, der med succes mobiliserer patientens eget immunforsvar til at bekæmpe kræftsygdom. Selskabet håber, at positive studiedata kan føre til salg af virksomheden.

Syv ud af foreløbigt otte undersøgte patienter har responderet som ønsket i et klinisk fase 1/2-forsøg med med den danskudviklede kræftvaccine RV001.

Sådan lyder den positive nyhed fra det danske selskab Rhovac, der er noteret på den svenske miniputbørs Aktietorget.

"Den immunologiske respons hos de syv patienter var kraftigere, end vi have turde håbe på, og for den ottende er det for tidligt at sige, at der ikke var nogen respons, for den kan stadig komme senere," siger selskabets adm. direktør og medstifter Anders Ljungqvist, der sammen med Per thor Straten og Mads Hald Andersen stiftede Rhovac i 2007 med det mål at udvikle en immunterapeutisk vaccine til at forebygge eller i det mindste begrænse, at en cancer spreder sig.

Vaccinekandidaten har fået navnet RV001 og er rettet mod proteinet RhoC, der er overudtrykt i kræftceller, der har udviklet sig til et stadie, hvor de kan danne metastaser. Håbet er, at RV001 kan mobilisere patientens eget immunforsvar til at angribe og bekæmpe disse metastaserende celler, inden de overhovedet kan opdages ved eks. en scanning, såkaldte mikrometastaser.

Da RhoC ikke er udtrykt i den tumor, hvor en cancer er opstået, er RV001 ikke tænkt som en egentlig kræftbehandling, da patienten forsat er afhængig af, at den primære tumor behandles særskilt. I stedet er det tanken, at RV001 skal gives efter endt behandling, hvor den skal hjælpe til at forebygge, at kræften vender tilbage. Det sker ved at aktivere kroppens immunforsvar til at bekæmpe eventuelle metastaser inden de overhovedet kan opdages ved eks. en scanning, såkaldte mikrometastaser.

Vil sælge virksomheden

Til det igangværende fase 1/2-studie er rekrutteret 22 patienter med prostatakræft, der hver behandles med 11 vaccinationer. De første patienter har afsluttet behandlingen og er aktuelt i opfølgningsfasen, mens de sidste patienter er færdigbehandlede til februar. Studiets resultater kan derfor være klar i andet kvartal af 2018.

"Det er endnu ikke muligt at sige, om RV001 er en effektiv behandling, da vi i studiet alene har undersøgt, om vaccinen er i stand til at mobilisere immunforsvaret på en iøvrigt sikker måde. Og det viser denne foreløbige analyse, at den er, selvom vi altså må vente på de endelige resultater i 2018 for at kunne sige noget med sikkerhed," siger Anders Ljungqvist til MedWatch.

Til at undersøge midlets effekt har Rhovac været i dialog med det europæiske lægemiddelagentur EMA om et  fase 2b-studiedesign, der kan tage højde for, at RhoC-proteinet kan findes inden for stort set alle kræftsygdomme med solide tumorer. Derved håber Rhovac, at en eventuelt kommende godkendelse kan omfatte en række kræftsygdomme på én gang uden behov for at dokumentere effekt for hver enkelt kræfttype.

Planlægningen af et fase 2b-studie er et vigtigt og nødvendigt næste skridt for selskabet, fortæller Anders Ljungqvist. Men allerhelst ønsker han, at Rhovac kan blive solgt, inden det når så vidt.

"Vores forretningsmodel er at sælge dele eller hele selskabet efter første studie, og dertil er det vigtigt, at vi stadig lægger planer for fremtiden, som en køber kan overtage. Men hvis det ikke lykkes at sælge hele selskabet i ét hug, så er næste skridt et partnerskab, hvor vi eventuelt kan køre udviklingen videre," siger Anders Ljungqvist og tilføjer om selskabets mulige bejlere:

"Det kan være en repræsentant fra big pharma, et andet biotekselskab eller investorer, der finansiere den videre udvikling."

Har tidligere solgt til Merck

Lykkes det at afhænde Rhovac til en ny ejer vil det i så fald ikke være første gang, at Anders Ljungqvist og medstifterne Per thor Straten og Mads Hald Andersen høster frugterne af deres arbejde.

Det skete også i 2005, hvor de tre Rhovac-stiftere solgte deres selskab Survac til Merck KgaA, der betalte 11 mio. euro, ca 82 mio. kr. for virksomheden, der - ligesom Rhovac - udviklede immunterapeutisk kræftbehandlinger i vaccineform.

Ifølge Anders Ljungqvist er Rhovac endnu ikke i aktive forhandlere med eventuelle købere af virksomheden, men sonderer stadig markedet - blandt andet ved at deltage i internationale konferencer som Nordic Life Science Days, London Investival Showcase og Jefferies Global Healthcare Conference.

"Vi har haft nogle gode møder, og vi har en liste over virksomheder, der gerne vil fortsætte dialogen og have nyheder om, hvad der sker i Rhovac," siger han.

Mere fra MedWatch

Coloplasts nye skattedetaljer viser enorme nationale forskelle - Danmark blandt de laveste skatteopkrævere

Mens Coloplast betaler godt 20 pct. i effektiv skattesats herhjemme, lægger medicoselskabet næsten 40 pct. i skatteposen af sit overskud i Frankrig, viser nye detaljerede skatteoplysninger fra virksomheden. Størstedelen af medicoselskabets ansatte arbejder i Ungarn, hvor firmaet også betaler den laveste selskabsskat på bare 15 pct, men produktionen er lagt i landet af en række andre årsager, fortæller Coloplast.

Læs også

Seneste nyt

Ledige job

Se flere jobs

Se flere jobs

Latest news

Seneste nyt fra Watch Medier