MedWatch

Sanofis blockbuster-håb for ny vaccine vakler

Nye og markante sikkerhedsproblemer med Sanofis vaccine mod dengue-feber får selskabet til at nedskrive værdien af projektet, mens Takeda rykker længere frem med en rival.

Foto: Andre Penner/AP/POLFOTO

Nye studier med Sanofis vaccine mod den tropiske sygdom dengue-feber, Dengvaxia, har vist bekymrende data, og det kan potentielt skyde huller i ambitionerne for vaccinen, der har kostet Sanofi 1,5 mia. dollars og taget 20 år at udvikle.

Det skriver Endpoints.

Sanofi fortæller, at selskabets forskere har opdaget, at Dengvaxia kan udgøre en risiko overfor patienter, som bliver vaccineret uden tidligere at have været udsat for smitten. Disse personer kan nemlig opleve en markant værre reaktion, når de bliver udsat for deres første infektion, hvis de er vaccineret med Dengvaxia. Kroppen reagerer nemlig overfor den første smitte, som om det var anden gang, de kom i kontakt med den – og dengue-feber er normalt farligst i anden omgang.

Som resultat nedskriver Sanofi værdien af vaccinen med 120 mio. dollars (cirka 753 mio. kr.), hvilket er et markant højere beløb, end virksomheden indtil videre har tjent på vaccinen. Det var ellers håbet, at vaccinen skulle hjælpe Sanofi med at hanke op i sin pipeline, der har fået solide knubs gennem de sidste par år. Der har endda været blockbuster-håb for vaccinen.

Sanofi vil nu indsnævre anvendelsen af vaccinen til personer, som allerede har været syge med dengue-feber en gang før.

De nye resultater sætter også Sanofi i en mere skrøbelig position i forhold til japanske Takeda, som også arbejder på en vaccine mod dengue-feber. Japanernes vaccine er for øjeblikket i fase 3, og indtil videre ikke meddelt noget om tilsvarende problemer med deres vaccine.

Takeda har også overtaget på udviklingen af en Zika-vaccine, et projekt som Sanofi måtte droppe tilbage i september efter en reduktion i støtten fra den amerikanske regering.

 Takedas dengue vaccine udfordrer Sanofis ditto

 Takeda møver sig ind på vaccineområde med rekordstort studie

 Sanofi skyder gang i denguefeber-vaccine  

Mere fra MedWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Ledige job

Se flere jobs

Se flere jobs

Latest news

Seneste nyt fra Watch Medier