MedWatch

Orphazymes børsnotering har kostet aktionærer 150 mio. kr.

Orphazyme har været for grådige, da de skulle fastsætte prisen på aktien, mener investeringsøkonom, men det afviser selskabets finansdirektør.

Foto: Nasdaq/PR

Da biotekselskabet Orphazyme gik på børsen i forrige uge, kom der 3900 aktionærer ind i ejerkredsen, men indtil videre har det ikke været nogen givtig investering at være med på vognen.

Aktien blev noteret i 80 kr. - svarende til en markedsværdi på 1594 mio. kr. - men siden er aktien faldet 9,4 pct. til 72,50 kr. Det svarer til et værditab på 150 mio. kr.

Faldet er især accelereret mandag, hvor aktien falder 5,2 pct., efter at det er kommet frem, at Danske Bank de seneste uger har købt 1,05 mio. aktier for at støtte aktiekursen - knap 80 pct. af købene skete på Orphazymes første dag på børsen.

Danske Bank, der var med til at børsnotere selskabet, har en aftale om at købe op til 1,125 mio. aktier og har dermed næsten udspillet sin rolle som såkaldt stabiliseringsagent, der normalt bliver hyret i forbindelse med en børsnotering for at undgå voldsomme udsving i aktiekursen.

Intet alibi

Ifølge investeringsøkonom Per Hansen fra børsmægleren Nordnet er aktiens nedtur et klart udtryk for, at aktien har været sat for dyrt af Orphazyme, der solgte 7,5 mio. nye aktier i forbindelse med noteringen og dermed fik 600 mio. kr. i kassen.

"Hvis ikke investorerne kan regne med, at noteringskursen giver en form for rabat, og de har udsigt til en kursstigning den første dag, så er der ikke noget alibi for at købe aktier i selskaber, der kommer på børsen. Så kan man lige så godt købe andre aktier eller en indeksfond," siger Per Hansen.

Han henviser til, at analyser har vist, at nye børsnoterede selskaber ikke klarer sig bedre end selskaber, der allerede er på børsen. Han mener, at Orphazyme har været for grådige, da de skulle fastsætte prisen på aktien.

"Når Orphazyme ikke kan holde noteringskursen på 80 kr., på trods af at Danske Bank har været inde og købe aktier efter børsnoteringen, så er det for mig et klart udtryk for, at prisen for aktien har været for høj," siger Per Hansen.

Hos Orphazyme er finansdirektør Anders Vadsholt helt uenig i den betragtning.

"Vi har sat prisen ud fra, hvor meget efterspørgsel, der var i markedet, og de informationer, vi havde til rådighed. Aktiekursen blev overtegnet før børsnoteringen, så aktionærerne fik kun en brøkdel af de aktier, de havde lagt billet ind på, så jeg kan ikke se, hvad vi skulle have gjort anderledes," siger Anders Vadsholt.

Han køber derudover ikke præmissen om, at man kan sætte en pris, så de nye aktionærer får et afkast den første dag.

"Det er en ekstrem kortsigtet tankegang. Man kan som selskab ikke garantere nye investorer et afkast på første dag. Det ville da have være rart, hvis vi havde kunnet sikre det, men jeg kan ikke se, hvordan det skulle gøres i praksis. Kursen er jo styret af markedet. Vi har en langsigtet horisont og har i forbindelse med børsnoteringen fået flere store investorer ind, som ser et langsigtet potentiale," siger Anders Vadsholt.

Han henviser til, at SEB, Vækstfonden, Bankinvest, Handelsbanken og Spar Nord købte aktier i forbindelse med børsnoteringen.

Orphazyme skal bruge de 600 mio. kr. fra børsnoteringen til udviklingen af selskabets lægemiddelkandidat, som har potentiale som behandling mod fire forskellige sjældne sygdomme - blandt andet muskelsvindsygdommene ALS og SIBM.

Danske Bank næsten færdig med støtteopkøb i Orphazyme

Orphazyme-ledelsen får betingede aktier – kan købes til 1 kr hver

Orphazyme får ganske rolig børsdebut 

Mere fra MedWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Ledige job

Se flere jobs

Se flere jobs

Latest news

Seneste nyt fra Watch Medier