MedWatch

Bayer-boss afviser pipeline-problemer

Ifølge direktøren for tyske Bayers medicinalforretning mener modsat flere analytikere, at man står med en stærk klinisk pipeline, som kan afbøde faldet, når selskabet kerneprodukt Xarelto løber af patent i 2024. Man har dog netop set et antibiotikum mod lungebetændelse fejle i fase 3.

Foto: /ritzau/AP/Markus Schreiber/

Der er rigeligt med skyts i den tyske storkoncern Bayers kliniske pipeline af lægemidler til at løfte arven rent kommercielt, når selskabets kerneprodukt løber af patent inden for en overskuelig årrække.

Det siger Dieter Weinand, der siden 2014 har været chef for selskabets medicinaldivision, ifølge Reuters.

”Vi har øget vores udgifter til forskning og udvikling med mere end 1 mia. euros, siden jeg trådte til og vi har nu mere end 50 projekter i klinisk udvikling. Vi har ikke et pipeline-problem,” lyder det fra medicinalbossen, der tidligere i karrieren har arbejdet for Pfizer og Bristol-Myers Squibb.

Analytikeren Alistair Campbelle fra Berenberg mener dog, at Bayers pipeline er ”relativt tom”.

Og fredag morgen måtte selskabet ovenikøbet meddele, at et fase 3-studie med det inhalerbare antibiotikum Amikacin Inhale i patienter med Gram-negativ lungebetændelse havde misset både det primære og alle sekundære effektmål, da kandidaten ikke kunne overgå placebo.

Opkøbslysten er blevet stillet

Bayer får på nuværende tidspunkt omkring 20 pct. af sin omsætning i divisionen for receptpligtige lægemidler fra salget af blodfortynderen Xarelto, men det middel løber af patent i 2024. Inden da forventer analytikere, at det årlige salg kan ramme 5,5-6 mia. dollars, når det topper.

Mens Dieter Weinand tager den situation med ophøjet ro, så er analytikere og investorer mere nervøse.

”Jeg ville gerne se dem gøre mere for at styrke pipelinen, men spørgsmålet er, om de er i stand til at finansiere det?” siger en unavngiven fondsbestyrer til Reuters, og påpeger, at der er en risiko for, at medicinalafdelingen bliver ”underfinansieret” i den kommende tid.

Bayer, som også udvikler og sælger produkter til landbruget, er på nippet til at overtage sin amerikanske rival Monsanto i en handel vurderet til svimlende 63,5 mia. dollars, eller næsten 400 mia. kr. Og den kan godt tænkes at lægge en dæmper på den fremtidige opkøbslyst og påvirke medicinalforretningen.

Tyskerne indgik dog også for nylig to milliardaftaler med henholdsvis amerikanske Loxo Oncology om rettighederne til to lovende kræftkandidater og japanske PeptiDream om udvikling af peptid-baserede lægemidler. Men Dieter Weinand påpeger, at investorerne ikke skal regne med flere store handler fra tyskernes side lige med det samme.

Han er dog ikke helt afvisende overfor at mindre tilkøbshandler og licensaftaler kan komme på tale.

Nordisk Bayer-boss hylder banebrydende blodfortynder 

Bayer søger europæisk godkendelse til blockbuster i ny indikation 

Dårlige data vil ikke påvirke salget af Bayers blockbuster 

Bayer indgår kræftsamarbejde med mindre fremadstormende biotekselskab 

Bayer indgår markant milliardaftale med japanske peptideksperter 

Mere fra MedWatch

Coloplasts nye skattedetaljer viser enorme nationale forskelle - Danmark blandt de laveste skatteopkrævere

Mens Coloplast betaler godt 20 pct. i effektiv skattesats herhjemme, lægger medicoselskabet næsten 40 pct. i skatteposen af sit overskud i Frankrig, viser nye detaljerede skatteoplysninger fra virksomheden. Størstedelen af medicoselskabets ansatte arbejder i Ungarn, hvor firmaet også betaler den laveste selskabsskat på bare 15 pct, men produktionen er lagt i landet af en række andre årsager, fortæller Coloplast.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Ledige job

Se flere jobs

Se flere jobs

Latest news

Seneste nyt fra Watch Medier