MedWatch

Medicinsk udstyr skal redde Novo-rivals diabetesforretning

Medicinalselskabet Eli Lilly er i fuld gang med at udvikle nyt højteknologisk udstyr til levering af sine insulinpræparater. Ifølge selskabets diabeteschef er det et nødvendigt skridt for at redde selskabets insulinforretning.

Foto: /Ritzau/AP/Darron Cummings

Amerikanske Eli Lilly har igennem de seneste par år arbejdet på at udvikle nye teknologiske løsninger til levering af sine insulinpræparater mod diabetes, og det ses som nøglen til at redde det pressede forretningsben.

Det skriver Wall Street Journal.

”Vil vi bare være en udbyder af den insulin, som er en del af et system, eller vil vi være dem, der integrerer systemet? For mig står det klart, hvilken vej forretningen går i,” siger Enrique Conterno, der står i spidsen for Eli Lillys diabetesforretning, til avisen.

Det amerikanske selskab, som får omkring 20 pct. af sin samlede omsætning fra salg af insulin, er i lighed med rivaler som Novo Nordisk og Sanofi kommet under pres i de seneste år, da der er kommet tryk på insulinpriserne i særligt USA.

Derfor har selskabet i al stilhed arbejdet på at udvikle udstyr til insulinlevering ved faciliteter i Cambridge, Massachusetts, som man åbnede i 2015. Her har man blandt andet udviklet en ”smart” injektionspen, der kan sende informationer om doseringen af insulin trådløst til patientens mobiltelefon, så man sikrer korrekt dosering.

Vil skabe et økosystem

Herudover udvikler man også bærbart udstyr til insulinlevering i tråd med de insulinpumper, som udvikles af blandt andet Medtronic, Roche og indtil for nylig Johnson & Johnson. Lilly indgik for få dage siden et samarbejde med amerikanske Dexcom, der er den førende leverandør af blodsukkermålingsteknologi til disse systemer – såkaldt continuous glucose monitoring (CGM).

Det ultimative mål med det samarbejde er at udvikle en gennemgribende individuel løsning til folk med diabetes ved hjælp af udstyr og teknologiske løsninger, som man kalder et Connected Diabetes Ecosystem. Man forventer at starte kliniske studier på området inden udgangen af i år.

Ifølge Wall Street Journal har Eli Lilly hyret en lang række eksterne partnere med ekspertise inden for design og medicinsk udstyr til at hjælpe sig ved sine faciliteter i Cambridge. Udover Dexcom tæller listen også Deka Research and Development, et selskab, der styres af Dean Kamen, som opfandt Segway-scooteren.

Novo går samme vej

Enrique Conterno siger til Wall Street Journal, at skiftet ind i medicinsk udstyr er nødvendigt, hvis ikke selskabets insulinforretning skal blive ”forældet”, og han påpeger, at man lægger markante ressourcer i det sats, uden dog at ville definere det i kroner og ører.

Man har i øvrigt set tegn på et lignende skridt i Novo Nordisk i den seneste tid, hvor nye teknologiske og digitale løsninger også undersøges.

"Jeg tror, at Novo om 10 år i meget stor udstrækning er den samme virksomhed som i dag: Producent af lægemidler til kronisk syge patienter. Og vi er forhåbentligt vokset pænt, men vi har inkorporeret digitale løsninger på en måde, så vi er blevet mere relevant for diabetikerne, og vi har mere en servicemodel og ikke kun en produktmodel," sagde Novo-topchef Lars Fruergaard Jørgensen for nylig til Finans.

Digitalt økosystem skal give Novo Nordisk kommercielle fordele 

Novo overvejer vilde omvæltninger 

Novo-topchef: Næste topsællert bliver opdaget af supercomputer 

Novo-bestyrelsen under beskydning for manglende tech-kompetencer 

Novo-formand svarer på digital-kritik: Vi er ikke tabt bag en vogn 

Mere fra MedWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Ledige job

Se flere jobs

Se flere jobs

Latest news

Seneste nyt fra Watch Medier