MedWatch

Sanofi indgår milliardaftale om sklerosemiddel

Den franske medicinalkoncern Sanofi har indgået et eksklusivt samarbejde med belgiske Principia BioPharma om en licensaftale til en værdi af mere end en mia. dollars.

Foto: /Ritzau Scanpix/AP/Jacques Brinon

Medicinalkæmpen Sanofi har haft spenderbukserne på, da selskabet torsdag skrev under på en eksklusiv licensaftale med det belgiske biotekselskab Principia BioPharma om en lægemiddelkandidat mod sklerose, der har vist lovende testresultater.

Det skriver FierceBiotech.

Der er tale om en såkaldt Brutons tyrosinkinase (BTK) hæmmer (PRN2246), som har vist lovende resultater i forsøg, der tyder på, at lægemidlet kan få adgang til hjernen og rygmarven ved at krydse blod-hjernebarrieren og påvirke immuncellen og hjernecelle-signalering.

Dermed åbnes en dør til udvikling af lægemidler mod multipel sklerose og andre neurologiske lidelser, lyder det fra Sanofi i en pressemeddelelse.

Milliardaftale

Aftalen har en potentiel værdi af flere mia. kr. og medfører, at Sanofi får de eksklusive, globale rettigheder til videreudvikling og kommercialisering af Principia BioPharmas BTK-hæmmer.

Derudover får Sanofi adgang til Principia BioPharmas forskere og udviklingsplatform.

I første omgang udløser samarbejdet en forhåndsbetaling på 40 mio. dollars (266 mio. kr.), som gælder licens- og optionsbetalinger.

Men det er de betalinger, som kan falde senere hen, der er mest interessante for Principia BioPharma.

For når Sanofi overtager udviklingen, fremstilling og kommercialisering af det potentielle produkt, kan det udløse en række milepælsbetalinger på op mod 765 mio. dollars (cirka 4,9 mia. kr.) samt royalties af eventuelt salg af lægemiddel.

Aftalen giver Principia mulighed for at medfinansiere fase 3-udviklingen af lægemiddelkandidaten mod enten øgede royalties på produktsalget eller deling af enten fortjeneste eller tab i USA.

Populær klasse

Interessen for BTK, der er bedst kendt som målet for Imbruvica (et middel til behandling af leukæmi og lymfeknudekræft) er blevet udvidet i de senere år, da forskere har genereret beviser, som forbinder proteinet med autoimmune sygdomme.

Merck KGaA er blandt virksomhederne, der har vist interesse for den fremvoksende terapeutiske mulighed, især ved at fremme evobrutinib.

Det tyske firma tester pt. BTK-hæmmeren i midtfase multipel sklerose, reumatoid arthritis og lupus forsøg.

 Sanofi dropper udvikling af lungemiddel 

 Sanofis diabetesforretning fortsætter nedtur

 Blockbusterhåb viser gode takter mod spiserørslidelse

 Sanofi lægger sag an mod Lantus-kopist 

Mere fra MedWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Ledige job

Se flere jobs

Se flere jobs

Latest news

Seneste nyt fra Watch Medier