MedWatch

Kreditratingbureauer giver tæsk til Teva, der nu nedjusteres til 'junk'

Verdens tre største kreditratingbureauer giver israelske Teva en solid omgang klø i deres seneste vurderinger af kopigigantens aktuelle tilstand. Faldende priser på kopimedicin og høj gæld tynger selskabet.

Foto: /ritzau/AP/George Widman

Det er ikke en nem start, Kåre Schultz har fået hos sin nye arbejdsgiver.

Forleden fik aktien et ordentligt dyk efter et lidet imponerende 3. kvartalsregnskab, og nu er de tre store internationale kreditvurderingsinstitutter Fitch, Standard & Poor’s og Moodys Investors Service ude med krabasken overfor den israelske kopigigant.

Det skriver Bloomberg.

”Teva står over for et betydeligt forretningsmæssigt pres på et tidspunkt, hvor det er nødvendigt at reducere gælden efter sidste års 40 mia. dollar dyre overtagelse af Allergan Plcs generiske forretning,” skriver Fitch, ifølge Bloomberg, således i en udmelding.

Det er navnlig faldende priser på kopimedicin, som er Tevas kerneaktiv samt den omtalte gæld, der sætter selskabet i dårligt lys hos bureauerne.

For eksempel går det trægt med salget af lægemidlet Copaxone mod multipel sklerose, der ellers hidtil har været en regulær storsællert for Teva.

Blandt andet derfor forudser Fitch, at Teva bliver nødt til enten at sælge ud af sine aktiver eller at finde alternative eksterne finansieringskilder for at kunne opfylde sine forpligtelser.

På baggrund af Tevas ugunstige aktuelle vilkår, har Fitch derfor nedgraderet sin rating med to karakterer til 'BB' fra 'BBB-'.

Dermed har har Tevas obbligationsgæld fået status af såkaldt 'junk', der gives til investeringer, der er forbundet med en forhøjet risiko for misligeholdelse. 

Også kollegerne i de amerikanske kreditratingbureauer Standard & Poor’s og Moodys Investors Service er negativt stemte overfor Teva. De giver begge israelerne den laveste kreditvurdering, de har at operere med.

Tevas talskvinde, Denise Bradley, har afvist at ville kommentere på bureauernes ratings.

I sidste uge måtte Teva justere på salgsprognosen for tredje gang, efter at en nøglekonkurrent begyndte at sælge en billigere version af Copaxone, ligesom Tevas kopimidler generelt er under pres i særligt USA, selskabets største marked.

Det er de på grund af en stigende konkurrence på lægemidler generelt og kopimedicin specifikt med deraf faldende priser.

Kåre Schultz overtog som bekendt posten som adm. direktør i begyndelsen af november og lovede ved sin indtrædelse at øge overskuddet og pengestrømmene i selskabet.

Siden han startede i jobbet som CEO i Teva onsdag i sidste uge, er aktien dykket med samlet 13 pct., især som følge af, at det svage kvartalsregnskab torsdag sidste uge udløste et aktiefald på 13,7 pct.

Tevas aktie er faldet med 69 pct. år til dato.

 FDA godkender første kopi af Tevas kerneprodukt i langtidsvirkende version

 Tre skandalesager venter Kåre Schultz hos Teva

 Teva-aktien dykker efter første regnskab i Kåre Schultz-æraen

 Tevas Copaxone-sag trækker ud 

Mere fra MedWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Ledige job

Se flere jobs

Se flere jobs

Latest news

Seneste nyt fra Watch Medier