MedWatch

Merck nedskriver 20 mia på hepatitismiddel

Amerikanske Merck har så godt som nulstillet værdien af et tidligere lovende hepatitismiddel, som man overtog gennem en milliardhandel for få år siden.

MErck &Co, MSD
Foto: /ritzau/AP/Daniel Hulshizer/

Tilbage i 2014 købte amerikanske Merck, der går under navnet MSD i Europa, selskabet Idenix Pharmaceuticals for 3,85 mia. dollars.

Idenix var en af de største udfordrere til den nuværende frontløber på området for behandling af hepatitis C, Gilead Sciences, og rådede blandt andet over det yderst lovende middel uprifosbuvir.

Kandidaten, som blev spået blockbuster-potentiale og siden er blevet omdøbt til MK-3682, var en af hovedbevæggrundene for Mercks opkøb, men storkoncern har tilsyneladende mistet troen på kandidatens kommercielle potentiale.

Det skriver Endpoints.

Ifølge branchemediet har Merck torsdag eftermiddag amerikansk tid meddelt markedet, at man nedskriver hele 2,9 mia. dollars før skat på aktivet i en ”nedskrivning på immaterielle aktiver”. Det svarer til mere end 20 mia. dollars ved aktuelle valutakurser.

Dermed står det tidligere hepatitishåbs værdi nu til sølle 240 mio. dollars, og ifølge selskabet kan værdien muligvis ryge endnu længere ned fremover.

”Selskabet konkluderede, at dets bedste estimat for den nuværende værdi af det immaterielle aktiv relateret til uprifosbuvir var 240 mio. dollars,” skriver Merck i meddelelsen og tilføjer:

”Selskabet vil fortsat evaluere mulighederne relateret til det kliniske udviklingsprogram for uprifosbuvir og vil holde øje med den resterende værdi på 240 mio. dollars af det immaterielle aktiv med henblik på yderligere nedskrivning.”

Fortsætter udvikling

Men Merck forklarer dog til Endpoints, at nedskrivningen ikke har noget med problemer med hverken effekt eller sikkerhed af midlet at gøre, og man vil fortsætte det kliniske program for kandidaten.

Da koncernen opkøbte Idenix var hepatitis C stadig et af de mest hotte områder inden for lægemiddeludvikling, men nu er den tidligere guldgrube ved at være udtømt.

Gilead Sciences har siden dengang haft enorm succes med sine midler og en lang række udfordrere har også taget kampen op, og det samlede hepatitis C-marked viser nu markant tegn på en afmatning, som kan blive til en reel nedgang i den nærmeste fremtid.

Det skyldes i høj grad, at de nye lægemidler på området er så effektive, at de fleste patienter bliver helt kureret for leversygdommen, og den samlede patientpopulation skrumper derfor hastigt.

Merck vinder tocifret milliardbeløb i Gilead-retssag

Merck-selskab kræver tocifret milliardbeløb fra Gilead

Gilead er ramt af nedtur for succesprodukter

Gilead skifter fokus væk fra guldgruben

Forsiden lige nu

Relaterede

Seneste nyt

Ledige job

Se flere

Se flere

Latest news

Seneste nyt fra Watch Medier