MedWatch

"Gratis" EpiPen-rival får en listepris på 31.500 kr

Et amerikansk selskab har lanceret en rival til Mylans EpiPen, som vil koste 7,5 gange så meget som det udskældte produkt. De fleste patienter skal dog ikke af med en rød reje for produktet.

Foto: Colourbox

Mange folk har svært ved at gennemskue prissætningen af lægemidler på det amerikanske marked. Og forvirringen bliver nok ikke mindre efter selskabet Kaleos relancering af et konkurrerende middel til Mylans meget udskældte EpiPen.

Amerikanske Mylan kom sidste år ud i et gevaldigt offentligt stormvejr, da man over en årrække havde hævet prisen på sit produkt EpiPen fra 100 til 600 dollars i et marked, hvor der var få reelle alternativer. EpiPen er en injektionspen med stresshormonet epinefrin, der bruges til at afværge akutte og livstruende allergiske reaktioner.

Nu har Kaleo ifølge Reuters relanceret sin epinefrin-injektor Auvi-Q, som ellers var blevet trukket tilbage fra markedet på grund af produktionsproblemer. Produktet vil få en såkaldt listepris på hele 4500 dollars, svarende til 31.500 kr. Men ifølge selskabet vil det faktisk være gratis for de fleste patienter i USA.

Amerikanere, som er dækket af enten offentlige eller private sundhedsforsikringer, skal således ikke selv betale noget for produktet. Og det samme vil gælde for uforsikrede amerikanere med en husstandsindkomst på under 100.000 dollars om året.  Samtidig vil patienter, der ikke er berettigede til at få produktet gratis, kun skulle betale 360 dollars fra egen lomme, siger selskabet.

Nødvendig manøvre

Til gengæld vil den officielle pris overfor forsikringselskaberne altså være på 4500 dollars.  Men den vil givetvis også ende lavere, da medicinalvirksomheder som regel forhandler sig frem til rabatter med forsikringsselskaberne.

”For at vi kan sikre, at Auvi-Q er tilgængelig for patienter, der har brug for produktet, for en egenbetaling på 0 dollars, har vi sat listeprisen til 4500 dollars,” skriver Kaleos adm. direktør, Spencer Williamson, i en e-mail til Reuters og tilføjer:

”Det er vigtigt at bide mærke i, at ingen betaler listeprisen, og at den vigtigste pris er prisen for patienten. Ingen epinefrin-injektor, uanset om den patenteret eller generisk, vil være billigere for patienter med en kommerciel forsikring end Auvi-Q."

Slå jer løs

Hos SSR Health har analysechef Richard Evans dog ikke den store fidus til selskabets prissætningsstrategi.

”Det er en utrolig svag position. Hvis jeg var betaler, så ville jeg bare blokere produktet. Jeg ville ikke betale for det. Hvis du vil give det væk gratis, så er det fint. Slå dig løs. Men hvorfor skulle jeg (som forsikringsselskab, red.) betale 4500 dollars eller noget der ligner 4500 dollars,” spørger analytikeren retorisk ifølge Forbes.

CVS Health annoncerede for få dage siden, at en generisk version af EpiPen kaldet Adrenaclick vil blive sat til salg i dets apoteker til en pris på blot 110 dollars, og Mylan har selv lanceret en generisk version af sit originalprodukt til en pris på 300 dollar per pakke.

Auvi-Q blev første gang lanceret i 2013 gennem et samarbejde mellem Kaleo og den franske medicinalkoncern Sanofi, som dog siden har trukket sig fra partnerskabet.

 Apotekerkæde tilbyder EpiPen-erstatning til discountpris 

 Nu har Mylan lanceret generisk EpiPen 

 Mylan i stor fyringsrunde: Op mod 3500 mister jobbet 

 Mylan indgår milliardforlig over EpiPen 

Mere fra MedWatch

Relaterede

Seneste nyt

MedWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Latest news

Seneste nyt fra Watch Medier