MedWatch

Medie: Her er de nye kræftblockbustere

De 15 største kræftmidler vil i 2022 sælge for samlet 625 mia. kr. ifølge FierceBiotech. Genmabs Darzalex vil bidrage markant til den pulje, men produktet vil dog få baghjul af tre midler fra en helt anden klasse og et enkelt mod sin egen indikation.

Den mangeartede sygdom kræft er blevet et af de helt store sundhedsproblemer i vores moderne verden, og den udvikling vil uden tvivl fortsætte i de kommende år.

Mens det er et problem for befolkningen og alverdens sundhedssystemer, så giver det kommercielle muligheder for de selskaber, der udvikler lægemidler mod kræftsygdomme. Kræftbehandling er for alvor blevet big business, og det vidner en ny rapport om salget af de største produkter på området da også om.

Det skriver FierceBiotech.

EvaluatePharma og Chempetitive har på vegne af det amerikanske branchemedie kigget på, hvor meget de største produkter inden for behandling af kræft kan omsætte for om fem år - og det er ikke småpenge.

Samlet forventes de 15 bedst sælgende onkologiprodukter at sælge for næsten 90 mia. dollars, eller 625 mia. kr. ved aktuelle valutakurser, når vi når til 2022. Det svarer til en fjerdedel af værdien af hele det amerikanske marked for receptpligtig medicin i 2014, skriver FierceBiotech med henvisning til data fra IMSQuintiles.

Genmab-guldæg med i front

Men hvilke produkter er det så egentlig, der bidrager til den udvikling?

En af de nye kræft-blockbustere vil ifølge tallene være antistofbehandlingen Darzalex (daratumumab), som er udviklet af det danske biotekselskab Genmab, men sælges af den amerikanske storkoncern Johnson & Johnson.

Det produkt forventes at sælge for 4,91 mia. dollars, eller godt 34 mia. kr., på verdensplan i 2022. Midlet er godkendt til behandling af knoglemarvskræft, men undersøges også i flere andre indikationer både alene og i kombination med andre lægemidler.

Roche ejer halvdelen

Og et af de lægemidler, som Darzalex allerede kan bruges i kombination med, står til at opleve en endnu større kommerciel succes inden for det kommende halve årti.

Celgenes ældre middel Revlimid, der er en del af standardbehandlingen af knoglemarvskræft flere steder i verden, forventes således at blive det bedst sælgende kræftmiddel i 2022. Produktet omsatte allerede i 2015 for 5,8 mia. dollars, men inden for de kommende fem år forventes salget at vokse til svimlende 13,44 mia. dollars.

Men de største vækstmotorer på kræftområdet må siges at være de meget omtalte checkpoint-hæmmere rettet mod proteinerne PD-1 eller PD-L1. Der er på nuværende tidspunkt tre godkendte produkter i den klasse, nemlig Opdivo fra Bristol-Myers Squibb, Keytruda fra Merck og Tecentriq fra Roche. Og de forventes alle sammen at komme ind blandt de seks bedst sælgende onkologiprodukter i 2022.

Kigger man på virksomhedssiden forventes schweiziske Roche netop at blive den helt store vinder i 2022, da man ejer rettigheder til 7 af de 15 forventede topsællerter.

Roche kan kapre medicinaltronen i 2022

Rapport: Disse selskaber og produkter vil dominere i 2017

Rapport: Stærk pipeline vil drive global vækst

Fede år i farmasektoren viser sig i F&U

Forsiden lige nu

Dansk biotekboss rejser 91 mio til at udfordre Novo Nordisk

Et amerikansk biotekselskab, som er grundlagt af en dansk molekylærbiolog, har rejst 91 mio. kr. til at fremme programmer inden for diabetes, fedme og fedtlever, herunder et "transformativt" diabeteslægemiddel rettet mod biologiske mål, som Novo Nordisk også arbejder med.

Relaterede

Seneste nyt

Ledige job

Se flere

Se flere

Latest news

Seneste nyt fra Watch Medier