MedWatch

Medicinalselskab har hævet prisen med 12.000 pct

For nylig fik Pfizer en rekordstor bøde i Storbritannien for enorme prisstigninger på et af sine produkter, og nu er endnu et stort medicinalselskab endt i det britiske fedtefad.

Foto: Colourbox

Siden den forhadte medicinalboss Marin Shkreli blev afsløret i at have hævet prisen på et ældre lægemiddel med flere tusind procent, er det som om, at Pandoras æske er blevet åbnet. Og nye historier om enorme prisstigninger på medicin bliver ved at vælte frem.

For nylig blev amerikanske Pfizer tildelt den største konkurrencebøde i Storbritannien nogensinde for ”ekstraordinære prisstigninger” på et lægemiddel, og nu er endnu et selskab kommet i et uheldigt søgelys hos landets konkurrencemyndigheder.

Det skriver The Guardian.

Ifølge det såkaldte Competition and Markets Authority har medicinalselskabet Actavis hævet prisen på lægemidlet hydrocortison med mere end 12.000 pct. Lægemidlet er en medicinsk version af stresshormonet kortisol fra binyrebarken, og er allerede løbet af patent, hvorfor det ikke længere er underlagt prisregulering.

Det bruges til behandling af en lang række tilstande, blandt andet sygdommen Addisons sygdom, hvor patienter ikke selv kan producere binyrebarkhormon.

Actavis har ifølge de britiske konkurrencemyndigheder hævet prisen for en pakke med 10 mg. i hver pille fra 70 pence i 2008 til 88 pund (778 kr.) i 2016, en stigning på mere end 12.000 pct., mens prisen på en pakke med 20 mg. i hver pille er steget med 9.500 pct. fra 1,07 pund til 102,74 pund i perioden.

Ifølge The Guardian blev der sidste år skrevet recepter på omkring 943.000 pakker hydrocortison. Og de årlige omkostninger til lægemidlet for det britiske sundhedsvæsen er gået fra 522.000 pund før 2008 til 70 mio. pund i 2015, anslår konkurrencemyndighederne.

Ejet af Teva

Generikaforretningen fra Actavis, som midlet hører under, blev tidligere i år opkøbt af det israelske medicinalselskab Teva, som er verdens største generikaproducent.

Generikakæmpen er igang med at frasælge den pågældende forretningsdel til selskabet Intas Pharmaceuticals for at holde sig inden for EU’s regler, skriver den britiske avis, og selskabet forklarer, at prissætningen af hydrocortison aldrig har været under deres kontrol.

Men ikke desto mindre har man tænkt sig at kæmpe mod beskyldningerne fra konkurrencemyndighederne.

”Teva mener, at CMA’s indblanding i priserne for generisk medicin rejser alvorlig bekymringer over CMA og sundhedsmyndighedernes rolle,” skriver Teva ifølge The Guardian.

CMA’s føromtalte sag mod Pfizer endte med, at medicinalkæmpen fik en bøde på hele 84,2 mio. pund, svarende til næsten trekvart milliard kroner. Det er altså ikke utænkeligt, at Teva kan se frem til et markant økonomisk rap over nallerne fra konkurrencemyndighederne, som har beføjelser til at give selskaber en bøde på op til 10 pct. af deres årlige omsætning.

 Medie: Pfizer får kæmpebøde for at tage ågerpriser i Storbritannien 

 Gilead-topchef undskylder for prischok 

 Trump vil nu sænke medicinpriserne 

 Hjemlige priser på kræftmidler stiger kraftigt 

 Medicare-chef: Medicinpriserne er uholdbare 

Mere fra MedWatch

Relaterede

Seneste nyt

MedWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Latest news

Seneste nyt fra Watch Medier