MedWatch

Biotekselskab dropper tre programmer og fyrer en tredjedel

Det hårdt pressede amerikanske biotekselskab Arrowhead nedlægger nu tre af sine kliniske programmer og skiller sig af med næsten en tredjedel af sin arbejdsstyrke. Det har fået selskabets aktie til at styrtdykke.

Foto: Colourbox

Mens 8. november 2016 af de fleste amerikanere nok vil blive husket som dagen, hvor reality-rigmanden Donald Trump blev valgt som den USA's 45. præsident, så vil ledelsen i det amerikanske biotekselskab Arrowhead Pharmaceuticals formentlig huske dagen for noget helt andet.

Mens stemmerne endnu var ved at blive talt op, meddelte selskabet nemlig markedet om, at et af dets kliniske programmer var blevet sat i bero. Og det får nu endnu mere vidtrækkende konsekvenser for selskabet.

 Selskab sneg dårligt nyt ud under valgnatten 

Det skriver Endpoints.

De amerikanske lægemiddelmyndigheder, FDA havde sat et mindre studie i 12 patienter med lægemiddelkandidaten ARC-520 til behandling af hepatitis B under såkaldt clinical hold på grund af ”spørgsmål vedrørende et ikke-klinisk toksikologistudie med ikke-menneskelige primater”.

Og Arrowhead annoncerede tirsdag i denne uge, at man har besluttet sig for at skrinlægge arbejdet med denne kandidat samt to andre kliniske programmer på baggrund af problemerne. Samtidig skiller man sig af med omkring 30 pct. af sin samlede arbejdsstyrke i en ”strategisk omfordeling af ressourcer”.

Bioteselskabet har allerede set sin aktiepris dykke med godt 28 pct. siden 8. november, fra 6,11 dollars stykket til 4,39 dollars stykket, da markedet lukkede tirsdag i denne uge. Men ifølge Endpoints tog aktien endnu et hovedspring i eftermarkedet, hvor Arrowhead mistede yderligere 60 pct. af sin markedsværdi, da prisen røg ned i 1,77 dollars stykket.

Ekstremt sjældent set

Det kliniske studie med ARC-520 blev oprindeligt sat i bero, fordi der var observeret dødsfald i dyrestudiet med stoffet EX1, som selskabet bruger som såkaldt delivery vehicle til at bringe et lægemiddel frem til et bestemt sted i kroppen på patienter. Det ses ofte i forbindelse med det, man kalder targeted drug delivery.

Arrowhead bruger EX1 til det formål i forbindelse med en række af sine kliniske programmer, blandt andet for hepatitis-kandidaten, og de to andre sløjfede kandidater, ARC-521 og ACR-AAT.

Biotekselskabet forklarede dengang problemerne med, at man i det pågældende studie havde brugt højere doser af EX1, end man bruger i studier med mennesker eller har brugt i andre toksikologistudier med dyr. Men man har nu alligevel valgt at gå helt væk fra brugen af EX1 og en anden leveringsteknologi kaldet DPCiv.

Det skyldes ifølge Endpoints, at FDA’s beslutning reelt set ville bremse alle selskabets programmer med EX1 indtil sagen var undersøgt til bunds. Branchemediet mener dog alligevel, at det er ”ekstremt sjældent”, man ser et selskab droppe kliniske programmer på så billig en baggrund.

Penge til 2019

Arrowheads fokus er RNA-molekyler, der kan slukke for særlige gener og dermed for produktionen af sygdomsskabende proteiner. Det er en anderledes tilgang end den traditionelle, hvor for eksempel monoklonale antistoffer virker ved at prøve at inaktivere proteinerne ved at binde sig til dem.

Fremover vil man fokuserer på lægemidler af den type til behandling af blandt andet hepatitis B og den arvelige proteindefekt alfa 1-antitrypsinmangel, som i begge tilfælde gør brug af selskabets egenudviklede teknologier til subkutan og ekstra-hepatisk levering.

Subkutan levering vil sige, at et middel sprøjtes ind lige under huden, mens ekstra-hepatisk vil sige, at det leveres uden for leveren.

Arrowhead vil blandt andet kaste sine kræfter over to nye aktiver mod de førnævnte sygdomme, som gør brug af subkutan levering, samt et partnerskab med Amgen om to prækliniske programmer.

Selskabet regner med, at det med de mange ændringer vil have finansiering indtil engang i 2019.

 Nyt bioteksamarbejde på hjerte/kar-området 

 Amgen-partner indgår hepatitis-aftale  

Mere fra MedWatch

Her er de vigtigste nyheder fra MedWatch i uge 39

Et konsortium står til at overtage Ferrosan Medical Devices, der kan være klar til en børsnotering inden for en femårig tidshorisont. Derudover fortsætter kampen om medarbejderne i branchen, mens Novo Nordisk har indgået en ny aftale. Gik du glip af noget?

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

MedWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Latest news

Seneste nyt fra Watch Medier