MedWatch

Celgene køber potentiel Darzalex-rival

Amerikanske Celgene har købt rettighederne til et eksperimentelt lægemiddel til behandling af blandt andet knoglemarvskræft, som også er hovedindikationen for danske Genmabs guldæg Darzalex.

Foto: PR

Den amerikanske medicinalvirksomhed Celgene, der primært satser på kræftområdet, har i starten af denne uge oprustet i netop det segment med købet af rettighederne til et eksperimentelt middel fra biotekselskabet Triphase Accelerator.

Det skriver FierceBiotech.

Celgene overtager nu alle aktiver relateret til biotekselskabets lægemiddelkandidat marizomib, som udvikles til behandling af en aggressiv type hjernekræft kaldet glioblastoma multiforme og fremskreden myelomatose – den samme type knoglemarvskræft, som lægemidlet Darzalex fra Genmab er godkendt til behandling af.

Celgene lægger en forhåndsbetaling for rettighederne nu og her og har samtidig forpligtet sig til at betale milepæle relateret til godkendelse og salg af et eventuelt markedsført produkt. Der meldes dog ikke noget om størrelsen på disse betalinger.

Biotekselskabet, der har kontorer i San Diego på den amerikanske vestkyst og Toronto i Canada, er i gang med fase 1/2-udvikling af kræftkandidaten.

Celgene vil fremover have det fulde ansvar for udvikling af marizomib, men koncernen vil betale Triphase for at færdiggøre de igangværende studier. Det drejer sig om et fase 2-studie i tilbagevendende glioblastoma multiforme, et fase 1-studie i nydiagnosticeret hjernekræft og et fase 1-studie i recidiverende refraktær myelomatose.

Velkendt klasse

Marizomib tilhører en klasse af lægemidler lavet til at hæmme en type proteinkompleks kaldet proteasomer, der er med til at nedbryde proteiner og kan fremme celledød i kræftceller, også kaldet apoptose.

Der er allerede tre proteasom-hæmmere på markedet til behandling af myelomatose, nemlig Kyprolis (carfilzomib) fra Amgen og midlerne Ninlaro (ixazomib) og Velcade (bortezomib) fra Takeda. Sidstnævnte blev godkendt i USA allerede i 2003.

Celgene ejer selv midlet Revlimid, der i 2006 blev godkendt sammen med steroidpræparatet dexamethason til myelomatosepatienter, som havde prøvet en tidligere behandlingslinje. Sidste år blev midlet også godkendt i USA sammen med dexamethason i nydiagnosticerede patienter.

En kombination af Velcade, Revlimid og dexamethason er på nuværende tidspunkt en del af standardbehandlingen for størstedelen af patienter med myelomatose.

Samarbejder allerede

Herudover råder den amerikanske koncern også over midlet pomalidomid, der markedsføres som Pomalyst i USA og Imnovid i EU.

Celgene og Triphase er allerede i gang med kombinationsstudier med marizomib, pomalidomid og dexamethason i patienter med recidiverende refraktær myelomatose. Samtidig bliver den nyerhvervede kandidat undersøgt sammen med Roches Avastin (bevacizumab) inden for hjernekræft.

Marizomib, der udvikles både som en injektionsbehandling on en oral terapi, er blevet tildelt Orphan Drug Designation af FDA i hjernekræftindikationen.

 Rival til Genmab-guldæg får britisk afslag 

 Darzalex-rival nærmer sig EU-godkendelse efter forsinkelse 

 FDA godkender Takedas middel mod knoglemarvskræft 

Mere fra MedWatch

Branche og politikere øjner massiv lovpakke: "Det bliver virkelig vigtigt"

En omfattende revision af EU’s industripolitik for farma er under opsejling i Bruxelles. I Danmark følger Leo Pharma og Lundbeck allerede slagets gang – tidligere politiske forhandlere forudser dog allerede et potentielt svært forløb. Området lyder meget teknisk, men det kommer til at blive en meget politisk kamp, siger europaparlamentariker.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

MedWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Latest news

Seneste nyt fra Watch Medier