MedWatch

Genmab-topchef: Darzalex-salg kan runde 67 mia kr om året

Genmabs topchef Jan van de Winkel siger i et interview med Reuters, at der er enorme muligheder i at kombinere biotekselskabets lægemiddel Darzalex med nye immunterapier mod kræft. Flere kombinationsmuligheder undersøges nu i kliniske studier, og det kan skubbe markant til milliardpotentialet for kerneaktivet.

Jan van de Winkel, adm. direktør i Genmab, har enorme forventninger til kerneproduktet Darzalex. Foto: Carsten Bundgaard

Jan van de Winkel, der er adm. direktør for det danske biotekselskab Genmab, har en hel klar plan for, hvordan selskabets absolutte kerneaktiv skal runde et årligt topsalg på mere end 10 mia. dollars, svarende til 67,5 mia. kr.

Det siger han i et interview med nyhedsbureauet Reuters.

Den hollandske direktør har store forventninger til en strategi om at kombinere selskabets lægemiddel Darzalex (daratumumab), som er godkendt til behandling af knoglemarvskræft, med nye immunterapier til behandling af kræft.

”Det kan repræsentere en meget dramatisk udvidelse af de nuværende topsalgsestimater på 9 mia. dollars. Det er et gæt på nuværende tidspunkt, men det kan helt sikkert være et tocifret milliardsalg om året (i dollars, red.), hvis det virker,” siger Jan van de Winkel til Reuters.

Der er skrevet meget om det enorme potentiale, som nye immunterapier mod kræft kaldet checkpoint-hæmmere har, ikke mindst en særlig type af disse behandlinger, som hæmmer proteiner på overfladen af enten immunceller eller kræftceller, kaldet PD-1 eller PD-L1, og dermed slipper kroppens immunforsvar løs i kampen mod kræft.

Men de seneste udviklinger på dette område, hvor den amerikanske gigant Bristol-Myers Squibb for eksempel er løbet ind i kliniske problemer, har også gjort behovet for at kombinere dem med andre lægemidler lysende klart. Og det er altså det, som Genmab ser muligheder i.

Flere studier i gang

Det danske biotekselskabs vigtige antistofmiddel bliver netop nu testet til behandling af myelomatose – den type knoglemarvskræft, det er godkendt mod – i kombination med tre af disse immunterapier. Det drejer sig om de godkendte midler Tecentriq (atezolizumab) fra schweiziske Roche og Opdivo (nivolumab) fra netop Bristol-Myers, samt det eksperimentelle middel durvalumab fra AstraZeneca.

Samtidig skal Darzalex også testes i kombination med Tecentriq til behandling af solide tumorer. Jan van de Winkel vil ikke afsløre præcis, hvilken kræftindikation der er tale om, men som nyhedsbureauet påpeger, så er Tecentrig godkendt til behandling af blærekræft, mens det forventes at blive godkendt mod lungekræft inden for en overskuelig fremtid.

Genmab annoncerede allerede dette studie tilbage i foråret, men direktøren siger nu, at det vil blive sat i gang inden for ”få uger”. Der vil dog ikke kunne siges noget om effekten af kombinationsbehandlingerne før tidligst i slutningen af 2017.

Darzalex markedsføres af selskabet Janssen, som er ejet af den amerikanske storkoncern Johnson & Johnson. I henhold til den licensaftale, man har indgået med Genmab, er det danske selskab berettiget til at modtage royaltybetalinger af salget af kræftmidlet.

De startede ved 12 pct. af det globale salg, men kan med tiden stige til 20 pct. Holder Jan van de Winkels forudsigelser stik, kan selskabet altså se frem til en årlig indtægt på op mod 13,5 mia. kr. fra samarbejdet.

Janssen og Roche i samarbejde om Genmab-middel

Genmabs kræftsatsning sætter salgsrekord i USA

Genmab-boss: Vidundermiddel kan nå salg på 1 mia dollars i 2017

Genmabs superprodukt viser gode resultater i ny indikation

Genmab sætter turbo på sin forskning

Forsiden lige nu

Ny lov skal lette amerikanernes adgang til høreapparater

En ny lov skal gøre det lettere for amerikanske borgere at få høreapparater via autoriserede audiologer i USA. Det mener to amerikanske senatorer, der netop har fremlagt lovforslaget, som kan give vand på møllen hos William Demants forretning i USA.

ALK-rivals bundlinje nærmer sig nul

Stallergenes Greer er ved at få rettet op på den negative udvikling, som virksomheden blev sendt ud i efter et produktionsstop i Frankrig i 2015 og 2016, og dermed er rivaliseringen med ALK i gang igen, men den kan blive udfordret af endnu et produktionsstop.

Novo Nordisks nye formand er valgt

Under Novo Nordisks generalforsamling har man sagt god for den nye bestyrelsesformand, Helge Lund, som skal afløse Göran Ando, der har siddet i bestyrelsen siden 2005

Næste uge kan byde på godt nyt for Tresiba i USA

Ifølge Handelsbanken kan Novo Nordisk i næste uge sikre sig yderligere fremdrift for Tresiba i USA, når den amerikanske lægemiddelstyrelse skal træffe en afgørelse om at opdatere indlægssedlen for midlet.

Relaterede

Seneste nyt

Ledige job

Se flere

Se flere

Latest news

Seneste nyt fra Watch Medier