MedWatch

Ny teknik giver liveshow af genetiske ændringer i hjernen

En gruppe forskere har ved hjælp af en ny billedteknik været i stand til at iagttage genetiske ændringer i hjernen, mens de sker. Det åbner nye mulighed for blandt andet at opdage neurologiske sygdomme som Alzheimers og skizofreni langt tidligere, end man kan på nuværende tidspunkt.

Foto: Colourbox

Et studie, som blev publiceret i denne uge i det videnskabelig tidsskrift Science Translational Medicine, giver reelle forhåbninger om, at vi i fremtiden kan opdage sygdomme som Alzheimers og skizofreni langt tidligere i forløbet, end det er muligt lige nu.

Det skriver mediet Stat News.

Bag studiet står en gruppe forskere fra Massachusetts General Hospital, Harvard Medical School, Boston. De har som de første nogensinde været i stand til at observere hvilke gener, der bliver tændt og slukket i hjernen på en levende person, mens det sker.

Det er et område indenfor forskning i menneskers arvemasse, kendt som epigenetik, som får mere og mere opmærksomhed.

Herhjemme forskes der blandt andet i området ved Københavns Universitets Center for Epigenetik, hvorfra det tidligere danske biotekselskab EpiTherapeutics, som sidste år blev solgt for 444 mio. kr. til amerikanske Gilead Sciences, også udsprang.

Hidtil har det kun været muligt for forskere på at observere de epigenetiske ændringer i døde hjerner, men ved hjælp af en ny billedteknik har forskerne fra Harvard Medical School altså kunnet observere dette i hjerner, der både tænker og føler.

Det kan føre til en langt større viden om, hvilke genetiske karakteristika der er skyld i mentale problemer og neurologiske sygdomme, allerede i de tidligste faser.

Banebrydende arbejde

”Det her er virkelig spændende og banebrydende arbejde. De har taget os til et sted, som vi ikke anede noget om og vist os, hvordan landet ligger,” siger John Satterlee, som har stået i spidsen for det amerikanske National Institute of Healths epigenetik-program, men ikke har været involveret i et aktuelle studie, til mediet.

Billedteknikken, som forskerne benyttede sig af i studiet, er baseret på de velkendte PET-scanninger (positron emission tomography). Det er en teknik, hvor man måler udskillelsen af små partikler kaldet positroner for at se, hvilke områder af hjernen, der er aktive.

Forskerne har skabt et småt molekyle, som de kalder et Martinostat, der kan bryde igennem blodhjernebarrieren og binde til en type enzym i hjernen kaldet HDAC (Histone deacetylase). Disse enzymer er med til at tænde og slukke for gener.

Herefter har de brugt ganske almindelige PET-scanninger til at måle de positroner, som kommer fra et Martinostat og på den måde fået et udførligt kort over hvilke gener, der tændes og slukkes i patienternes hjerner, mens det sker.

 Gilead køber dansk biotekselskab 

 Martin Bonde: Der var flere bejlere til Epitherapeutics 

 Lundbeckfonden støtter hot område 

 Universitet jagter investorer til kræftdiagnostik 

 Roche indgår spansk epigenetik-aftale 

Mere fra MedWatch

Læs alt om Demants regnskab og nedjustering

Demant har haft et svagt andet kvartal med modvind på markederne i blandt andet USA. Lav forbrugertillid og skyhøj inflation gør sit indhug i finanserne hos Demant, der i forbindelse med kvartalsregnskabet måtte nedjustere forventningerne til hele året. Læs alt om selskabets kvartalsregnskab her.

HR-direktør beskyldt for sexchikane hos Copenhagen Medical

En række yngre kvinder har sagt op hos Copenhagen Medical efter grænseoverskridende oplevelser med HR-direktøren i diagnostikselskabet, som nu bliver beskyldt for uønsket at massere deres ben, skrive upassende sms’er til dem om natten og banke på deres hotelvinduer.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

MedWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Latest news

Seneste nyt fra Watch Medier