MedWatch

Gilead i ny modvind pga. prisen på hepatitis-midler

En ny undersøgelse foretaget af det amerikanske senat peger på, at den amerikanske medicinalkoncern Gilead Sciences har sat profit over patienter i sin markedsføring af de to hepatitis-blockbustere Sovaldi og Harvoni.

Foto: AP/POLFOTO/arkiv

Siden hepatitis C-behandlingen Sovaldi første gang blev godkendt til det amerikanske marked i slutningen af 2013, er både dette middel og videreudviklingen Harvoni blevet hyldet som banebrydende behandlinger mod den smitsomme levervirus.

Men samtidig er selskabet bag lægemidlerne, amerikanske Gilead Sciences, også gentagne gange blevet mødt med enorm kritik på baggrund af det høje prisskilt, man har smækket på produkterne. Og selvom kritikken siden er forstummet i takt med at selskabet har tilbudt rabatter flere steder i verden, så puster en ny undersøgelse fra det amerikanske senat nu til gløderne igen.

Det skriver Reuters.

En 18 måneder lang undersøgelse af prissætningen af storsælgende lægemidler i USA foretaget af den såkaldte Senate Finance Committee er netop blevet afsluttet, og rapporten peger på, at Gilead har vægtet profit højere end patienterne i sin markedsføring af sine to blockbuster-produkter.

”Det var hele tiden Gileads plan at maksimere omsætningen, og om patienterne og betalerne havde råd og adgang til behandlingerne var mindre væsentligt," udtalte senatoren Ron Wyden ifølge Reuters ved en pressekonference, hvor rapporten blev offentliggjort.

Undersøgelsen peger på, at det amerikanske Medicaid-program brugte 1,3 mia. dollars før rabatter på Sovaldi og Harvoni, men at kun 2,4 pct. af de dækkede patienter med hepatitis C modtog behandling med midlerne.

Demokraten Ron Wyden har været drivkraften bag undersøgelsen sammen med republikanske  Chuck Grassley, og de to mener ikke at priserne på Gileads produkter står mål med, hvad selskabet har brugt på forskning og udvikling af midlerne, eller de 11 mia. dollars, Gilead betalte for selskabet Pharmasset, som dengang havde rettighederne til midlerne.

I stedet viser det udelukkende et ønske fra Gileads side om at maksimere indtjeningen, mener de to senatorer.

Sovaldi blev lanceret i USA til en listepris på 84.000 dollars for et 12 ugers behandlingsforløb, mens kombinationsbehandlingen Harvoni blev introduceret til 94.500 dollars for et behandlingsforløb. De to midler solgte ifølge nyhedsbureauet Bloomberg sidste år for samlet 13,3 mia. dollars – eller 93,4 mia. kr. – i USA alene.

Gilead Sciences skriver ifølge Reuters i en pressemeddelelse, at man ”med al respekt, er uenige i konklusionerne i undersøgelsen”.

 Super-blockbuster driver Gilead frem 

 Asiatisk selskab sælger Sovaldi-kopier for 70 kr. stykket 

 Så meget skal Sovaldi koste i Tyskland 

 Betalerne vinder den amerikanske priskrig 

Mere fra MedWatch

Biontech-direktører: Derfor måtte Afrika vente på coronavacciner

Tyske Biontech vil bruge de mange corona-milliarder på at hjælpe lande i Afrika med at komme både coronavirus, malaria og turberkulose til livs, men alligevel stod kontinentet langt nede i køen, da de første coronavacciner skulle distribueres. MedWatch har spurgt hvorfor.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

MedWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Latest news

Seneste nyt fra Watch Medier