MedWatch

Merck kan score milliarder på tidlig godkendelse

En prominent analytiker forudser nu, at amerikanske Merck kan få godkendt sin PD-1-hæmmer mod lungekræft tidligere end forventet, og det kan betyde ekstra milliarder på toplinjen for selskabet.

Den amerikanske storkoncern Merck & Co. er godt på vej til at skaffe sig en prominent position på markedet for nye immunterapier til behandling af kræft med midlet Keytruda, som sidste år blev godkendt til behandling af modermærkekræft i USA.

Og skal man tro en fremtrædende medicinalanalytiker, så kan der være endnu flere gode nyheder på vej til den amerikanske storkoncern i forbindelse med det såkaldte PD-1-middel. Det skriver FiercePharma.

Tim Anderson, der er analytiker for Bernstein Research, siger ifølge mediet, at Keytruda kan stå til at opnå godkendelse som behandling af lungekræft langt tidligere end forventet, og det kan føje flere milliarder til selskabets omsætning i år.

Keytruda fik tildelt den særlige breakthrough-status fra de amerikanske lægemiddelmyndigheder, FDA, i oktober sidste år og styrer mod en godkendelse sent i 2015.

Men ifølge analytikerens kilder kan en ansøgning ramme FDA’s bord allerede i juni, og godkendelse og efterfølgende lancering kan derfor følge i andet halvår af 2015 – et scenarie, som han ifølge FiercePharma mener ”ikke blot er muligt, men også sandsynligt”.

Faktisk tror analytikeren så meget på scenariet, at han har hævet sin anbefaling til ”outperform”. Samtidig hæver han sine salgestimater for lægemidlet til 900 mio. dollars i 2015 og 3,7 mia. dollars i 2020, hvor konsensus blandt hans kolleger peger på 410 mio. dollars i 2015 og 3,1 mia. dollars i 2020.

Intenst kapløb

Merck har sammen med konkurrenten Bristol-Myers Squibb lagt sig i førertrøjen i et felt af selskaber, som satser på de nye PD-1-hæmmere.

Denne type behandling virker ved at blokere et protein kendt som Programmed Death-receptor (PD-1) eller det relaterede protein PD-L1, som kræftcellerne bruger til at undgå kroppens egne sygdomsbekæmpende celler. Ved at blokere proteinet får kroppens immunsystem igen frit lejde til at bekæmpe kræftsygdommen selv.

BMS’ lægemiddel Opdivo blev godkendt til behandling af modermærkekræft af FDA kort før jul, og ifølge analytikeren vil BMS komme før Merck indenfor lungekræftindikationen.

Det burde dog ikke betyde det store for Merck, da Keytruda formentlig får en bred godkendelse som andenlinjebehandling af både planocellulær og ikke-planocellulær ikke-småcellet lungekræft (NSCLC), mens Opdivo fromentlig kun bliver godkendt som tredjelinjebehandling indenfor planocellulær NSCLC.

Den ikke-planocellulære version af lungekræftsygdommen tegner sig for ca. 75 pct. af alle tilfælde af NSCLC, påpeger Tim Anderson.

 FDA godkender Mercks PD-1-middel 

 BMS kræver ejerskab over PD-1-teknologi 

 Mercks PD-1-håb leverer nye, gode data 

 Merck og BMS fortsætter PD-1-kamp 

 Merck går i fase 2 med Keytruda til brystkræft 

Læs artiklen fra FiercePharma her.

Mere fra MedWatch

Branche og politikere øjner massiv lovpakke: "Det bliver virkelig vigtigt"

En omfattende revision af EU’s industripolitik for farma er under opsejling i Bruxelles. I Danmark følger Leo Pharma og Lundbeck allerede slagets gang – tidligere politiske forhandlere forudser dog allerede et potentielt svært forløb. Området lyder meget teknisk, men det kommer til at blive en meget politisk kamp, siger europaparlamentariker.

Relaterede

Seneste nyt

MedWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Latest news

Seneste nyt fra Watch Medier