MedWatch

Kan blodtransfusioner holde os unge?

Studier fra verdens førende universiteter peger på, at tilførslen af nyt blod kan forbedre både hjernefunktion og fysisk formåen i forsøgsmus. Også mange selskaber øjner muligheder for at at bremse aldringsprocessen.

Ved at tilføre ældre mus nyt blod fra yngre artsfæller kan man øge dyrenes hjernefunktion og fysiske formåen. Det viser kliniske studier fra to forskellige, amerikanske forskerhold ifølge avisen Wall Street Journal.

Det ene studie, som er foretaget af forskere fra Stanford University og University of California og beskrevet i tidsskriftet Nature Medicine, viste, at blodtransfusioner fra yngre mus forbedrede en gruppe ældre mus’ hukommelse og indlæringsevne.

To andre studier, foretaget af forskere fra Harvard University og beskrevet i tidsskriftet Science, viste, at ældre mus, der fik tilført et protein, som findes i store mængder i blodet fra yngre mus – samt mennesker – forbedrede både hjernefunktion og fysisk formåen for musene.

Begge forskerhold understreger ifølge avisen, at der er brug for yderligere studier, inden man ved i hvor høj grad resultaterne kan overføres til mennesker. Men de påpeger også, at der nu er gode beviser for at visse elemneter i blodet spiller en vigtig rolle iforhold til menneskers aldring, og at det åbner nye muligheder for at bremse den naturlige aldringsproces og forbedre ældre menneskers sundhed.

”Det her er meget spændende studier. Vi opdager flere og flere potentielle strategier til at behandle aldersrelateret nedbrydning af vævet og general aldring,” siger Brian Kennedy, adm. direktør for Buck Institute for Aging Research i Californien. Han har ikke selv været en del af de omtalte studier.

En ny æra

Og det er ikke kun indenfor de akademiske forskningsmiljøer at man har fået øjnene op for mulighederne for at bremse aldringsprocessen – også life science-industrien er begyndt at fokusere på området.

En række selskaber med fokus på området har set dagens lys på det seneste. Den mest prominente af disse er nok Calico – et selskab, der er grundlagt af teknologi-mastodonten Google og har en række genforskningeksperter i spidsen. Selkabets erklærede mål er netop at stoppe menneskers aldring.

 Google søsætter biotekselskab

 Google kan revolutionere life science 

”Vi befinder os i en ny æra indenfor bioteknologien, hvor vi nu forstår, at der er en genetisk styring af disse processer. Problemer, som forbindes med aldring, er til dels reversible, og det giver os motivationen til at fortsætte og overveje måder hvorpå vi kan forbedre sundheden senere i livet,” udtaler Amy Wagers fra Harvard Stem Cell Institute, som stod i spidsen for et af de kliniske studier, til avisen.

 Er vi på vej mod "biologisk udødelighed"?

 

Find et link til artiklen fra Wall Street Journal her (kræver log-in).

Mere fra MedWatch

Relaterede

Seneste nyt

MedWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Latest news

Seneste nyt fra Watch Medier