MedWatch

Kan Medtronics hjerteklap-kur slå konkurrenten?

Medtronics CoreValve har vist sig mere effektivt en almindelig åben kirurgi i et nyt studie – noget som aldrig er lykkes for konkurrenten Edward Lifesciences. Til gengæld viser et andet studie, at konkurrentens produkt er lettere at indsætte i patienterne og bedre til at mindske symptomer på hjerteklapsygdom.

En minimal-invasiv hjerteklap-procedure foretaget med et kirurgisk instrument, udviklet af medicokoncernen Medtronic, er mere effektivt i forhold til at forlænge hjertepatienters liv end traditionel åben kirurgi. Det viser et nyt studie ifølge Wall Street Journal.

Studiet undersøgte en gruppe patienter med hjerteklapsygdom, en tilstand hvor en forsnævring af hovedpulsåren (aorta) forhindrer blodet i at flyde frit gennem årerne. Det er en yderst alvorlig og potentielt dødbringende tilstand, som især rammer folk, der er oppe i årene.

Patienterne i studiet blev enten behandlet med traditionel kirurgi, eller vha. Medtronics produkt CoreValve. Et år efter indgrebet var 85,8 pct. af de patienter, der var behandlet med CoreValve, stadig i live, mens den andel var på 80,9 pct. for de, der modtog traditionel kirurgi.

Forskellen synes muligvis ikke kæmpestor, men dog betydelig nok til at være statistisk signifikant, skriver avisen.

Overraskende resultat

CoreValve er et kateter-baseret hjerteklap-implantat, hvilket er en type af medicinsk udstyr, der for alvor har meldt sig på banen i de senere år. Denne type udstyr har flere gange vist lovende resultater, men nogle læger har også udtrykt skepsis over, hvor effektivt det egentligt er. Kritikere af udstyret mener, at det kun bør bruges til de patienter, der er for syge til traditionel kirurgi.

Ifølge avisen kommer de seneste resultater fra Medtronic da også bag på flere eksperter, da lignende udstyr fra rivalen Edward Lifesciences kun har vist sig ligeså godt eller endda dårligere end traditionel åben kirurgi i kliniske studier, samtidig med at det har øget risikoen for slagtilfælde for nogle patienter.

Lettere at indsætte

Men et andet studie med en mindre gruppe tyske patienter har vist, at Edward Lifesciences' hjeteklap-produkt, Sapien XT, til gengæld er lettere at indsætte end CoreValve. Det skriver Reuters.

Studiet viste, at indsættelsen af Sapien XT var vellykket i 95,9 pct. af tilfældene, mens succesraten kun var på 77,5 pct. for Medtronic-produktet.

Samtidig meldte 94,3 pct. af de patienter, som havde fået indsat Sapien XT, om en forbedring i symptomer såsom åndenød, svimmelhed og brystsmerter, mens kun 86,7 pct. af patienterne fra Medtronic-gruppen oplevede forbedringer.

Studierne, som begge er blevet præsenteret på det årlige møde for The American College of Cardiology i løbet af weekenden, er foretaget af henholdsvis Medtronic og Edward Lifesciences - hvilket man naturligvis bør holde sig for øje, når man kigger på resultaterne.

CoreValve blev tidligere på året godkendt i USA til patienter, der er for syge til almindelig kirurgi, men det er endnu ikke godkendt til andre patientgrupper. Produktet fra Edvard Lifesciences, som var det første på markedet i USA, er godkendt til begge typer patienter.

Medico-selskaber jagter ny hjerteklap-kur

Forsinket hjerteudstyr frustrerer amerikanske læger

Find artiklen fra Wall Street Journal her (kræver log-in).

Læs artiklen fra Reuters her.

Relaterede

Seneste nyt

Ledige job

Se flere

Se flere

Latest news

Seneste nyt fra Watch Medier