MedWatch

Gode resultater for Sanofis blockbuster-kandidat

En ny type kolesterolmedicin fra Sanofi og partneren Regeneron har leveret positive resultater i et fase 3-studie. Analytikere spår blockbuster-potentiale for lægemidlet, som kan opnå godkendelse allerede i 2015. Men en rival står også på spring til markedet.

Foto: Sanofi

Franske Sanofi og dennes partner Regeneron Pharmaceuticals har netop færdiggjort det kliniske fase 3-studie ODYSSEY MONO med lægemiddelkandidaten alirocumab, og her var der gode nyheder, da medicinen levede op til de primære effektmål i studiet. Det skriver det franske selskab i en pressemeddelelse.

Alirocumab er en PCSK9-hæmmer - et monoklonalt antistof, som rammer proteinet PCSK9, der har en indvirkning på cirkulationen af den såkaldt ’dårlige’ LDL-kolesterol i kroppen.

Studiet viste, at alirocumab var i stand til at nedsætte LDL-kolesterol med ca. 50 pct. sammenlignet med medicinen ezetimibe – et stof der markedsføres i pilleform under navnet Zetia af den amerikanske medicinalgigant Merck.

”Det vi ser i det første fase 3-studie med vores lægemiddel, er i tråd med, hvad vi så i fase 2-studier. De gode nyheder her er, at der ikke var nogen overraskelser, og at det understøtter den gode effekt- og sikkerhedsprofil, vi har set indtil videre,” siger George Yancopoulos, som er forskningschef for Regeneron, i et interview med erhvervsmediet Bloomberg i forbindelse med offentliggørelsen af studiet.

Skarp konkurrence

Mediet skriver at Sanofi og Regeneron er i skarp konkurrence med biotekgiganten Amgen og dennes kandidat AMG145 om at komme først på markedet med den nye type kolesterolmedicin. Begge lægemiddelkandidater har vist sig i stand til at nedsætte LDL-kolesterol med omkring 70 pct., når de gives i kombination med såkaldte statiner som Pfizer’s Lipitor sammenlignet med statinbehandlingerne for sig selv.

Ifølge George Yancopoulos forventer Sanofi og Regeneron at ansøge om godkendelse af alirocumab i 2015, både for sig selv og som kombinationsbehandling med statiner. Man er stadig i gang med det omfattende fase 3-program for kandidaten, som i alt involverer 23.000 patienter i en række studier.

Blockbuster-potentiale

Forskningschefen indrømmer, at Amgen måske kan komme på markedet med sit middel omkring samme tid eller måske endda før Sanofi/Regeneron, men han mener, at det bliver et meget tæt kapløb.

”Men vi håber at få håneretten med den første godkendelse,” siger han til Bloomberg.

Markedspotentialet for den nye type behandling kan være enormt, da mange patienter enten ikke kan tåle eller ikke oplever nogen virkning fra statiner. Analytikere, som erhvervsmediet har talt med, estimerer at begge lægemiddelkandidater kan opnåtop salg på mere end 3 mia. dollar.

Læs hele Bloomberg’s dækning af sagen her.

Mere fra MedWatch

Her er de vigtigste nyheder fra MedWatch i uge 40

Zealand Pharma hentede den seneste uge 786 mio kr. gennem en rettet emission, mens biotekselskabet Biograil hev et partnerskab med den amerikanske gigant Eli Lilly i land. Og så blev der udskrevet folketingsvalg, som fik særligt ét spørgsmål til at fylde i vælgernes bevidsthed. Gik du glip af noget?

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

MedWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Latest news

Seneste nyt fra Watch Medier