MedWatch

Fresenius sætter ind mod medicinbrug i henrettelser

Den tyske producent Fresenius Kabi stoppede medicinleverancer til USA i mere end fire måneder pga. en mistanke om, at det pågældende lægemiddel blev brugt til henrettelser i en amerikansk stat.

Fresenius Kabi stoppede leverancer af lægemidlet Propofol til USA i 4,5 måneder, efter at produktet ved en fejl var blevet videresendt til staten Missouri, hvor det skulle bruges til henrettelser. Det bekræfter selskabet nu ifølge Reuters.

Propofol er et bedøvelsesmiddel, som bruges på hospitaler i forbindelse med kirurgiske indgreb, men Missouri havde altså planer om, som den første stat i USA, at bruge det til at slå dødsdømte fanger ihjel, skriver mediet. Lægemidlet fremstilles primært i Europa.

”Vi følte, at det var vigtigt at sikre, at det kun blev brugt af selskaber i sundhedsplejeøjemed,” siger Geoffrey Fenton, en amerikansk talsmand for Fresenius, til Reuters.

Mediet tilføjer, at selskabet også frygtede, at EU helt ville forbyde eksport af medicinen, hvis den blev brugt til henrettelser.

Skete ved en fejl

Det tyske selskab stoppede leverancer til distributøren Morris & Dickinson fra 1. november 2012 frem til midten af marts 2013, da en kasse med omkring 20 enheder ved en fejl var blevet videresendt til Missouris fængselsvæsen.

Distributøren prøvede forgæves at få Missouri til at levere kassen tilbage, men uden held. Først nu, 11 måneder senere, har staten givet sig og leveret medicinen tilbage – og det har altså fået Fresenius til at bekræfte leverancestoppet.

En salgsperson for den amerikanske distributør udtrykte, mens sagen stod på, stor bekymring over konsekvenserne for hospitalerne, hvis de ikke kunne få adgang til Propofol. Men Geoffrey Fenton forklarer, at medicinalselskabet har forsat leverancerne af Propofol under sagens forløb – blot direkte til hospitalerne i stedet for igennem den uheldige distributør.

Læs hele historien fra Reuters her.

Mere fra MedWatch

Eli Lilly får forlomme til fedmehåb hos FDA

Med en fast track status får medicinalselskabet Eli Lilly sænket behandlingstiden for sin registreringsansøgning hos FDA af lægemiddelhåbet Tirzepatid til omtrent seks måneder fra de normale ca. 10 måneder.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

MedWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Latest news

Seneste nyt fra Watch Medier