Nobelprisvinder bekymret for forskningen

Randy Schekman, som i går modtog nobelprisen for fysiologi eller medicin sammen med to kolleger, retter en stærk kritik mod den amerikanske regerings manglende støtte til grundlæggende forskning. I nutidens USA ville den prisvindende opdagelse slet ikke være blevet gjort, lyder det.
Foto: Colourbox
Foto: Colourbox

I går modtog amerikanske Randy Schekman sammen med to andre forskere Nobelprisen i fysiologi eller medicin 2013. Sammen havde de tre forskere opdaget og kortlagt et kompliceret transportsystem, som bruges af vores celler til at transportere molekyler og signaler rundt i kroppen.

Randy Schekman stod for den mest grundlæggende forskning, der muliggjorde opdagelsen. Han opdagede et sæt af gener, som er nødvendige for, at de små pakker eller beholdere, som molekylerne transporteres i – kaldet vesikler - kan bevæge sig rundt.

Men ifølge den amerikanske forsker ville den nobelprisvindende opdagelse ikke kunne lade sig gøre i nutidens USA. Den amerikanske regering har skåret gevaldigt i midlerne til grundlæggende forskning, som ellers ”har gjort Amerika til drivkraften for biomedicinske opdagelser”, siger Randy Schekman, som i øvrigt bakkes op af sine med-prisvindere.

Startede med gær

Hans bidrag til den nobelprisvindende opdagelse startede med ganske almindeligt gær, som han brugte som en model til at undersøge de gener og molekylære stier, som celler bruger til at dele proteiner med andre celler. Processen er den samme i menneskekroppen, men uden den grundlæggende forskning med gæret ville man aldrig have opdaget det, siger han og uddyber:

”Mange af mine kolleger, især yngre kolleger, føler, at de bliver nødt til at arbejde med medicinsk relevante ting. Gær, hvilket jeg stadig ser som en værdifuld modelorganisme, er f.eks. endnu mindre populær nu, simpelthen fordi, folk ikke føler, de kan få NIH-støtte (National Institute of Health, red.) til at arbejde med gær.”

I de nuværende pressede økonomiske tider er fokus flyttet over på translationel medicin, dvs. forskning som nemt og hurtigt kan overføre, eller translateres, til medicinsk brug. Og det bekymrer også forskeren.

”Som jeg ser det, har vi ikke noget at ’translatere’, fordi vi ikke forstår de fundamentale sygdomme i hjernen, som skizofreni, autisme og Alzheimers. Så enkelt er det,” slutter Randy Schekman.

Læs hele artiklen fra Reuters her.

Relaterede artikler:

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også