MedWatch

Studie: Førstehjælpstiltag har reddet danske menneskeliv

Et nyt studie foretaget af forskere fra Gentofte Universitetshospital viser, at antallet af patienter der overlever et hjerteanfald er steget i Danmark i de sidste ti år efter livreddende førstehjælp er kommet på programmet flere steder i samfundet.

Førstehjælp, hjertemassage, hjerteanfald, slagtilfælde
Foto: Colourbox

Antallet af danskere, som overlever et hjerteanfald, er steget mellem 2001 og 2010. Det skriver nyhedsbureauet Reuters med henvisning til et nyt studie fra Gentofte Universitetshospital, som netop er blevet udgivet i det anerkendte amerikanske tidsskrift Journal of the American Medical Association.

Forskere fra Gentofte Hospital har analyseret data fra 19.468 hjertepatienter i løbet af den tiårige periode. Og resultaterne viste, at antallet af patienter, der overlevede indtil de kom på hospitalet, var steget fra omkring 8 pct. i 2001 til omkring 22 pct. i 2010. Chancerne efter 30 dage var steget fra 4 til 11 pct., mens chancerne et år efter anfaldet steg fra 3 til 10 pct.

Grunden til stigningen skal bl.a. findes i, at en række initiativer og et øget fokus på førstehjælp i forbindelse med hjerteanfald, har gjort danskerne bedre rustet til at hjælpe hjertepatienter ved f. eks. at yde hjertemassage. I 2001 fik 21 pct. af patienter ydet førstehjælp af en forbipasserende, mens tallet var steget til 45 pct. i 2010.

”Hovedbudskabet fra dette studie er, at nationale initiativer for at forbedre overlevelsesmulighederne for hjertepatienter har en virkning med en forøget antallet af forbipasserende, der yder førstehjælp, samt en øget overlevelse,” siger Mads Wissenberg, som stod i spidsen for det danske studie til Reuters Health.

Forskerne kan dog ikke sige med sikkerhed at det øgede danske fokus på problemet har gjort udslaget, men Mads Wissenberg siger til mediet, at resultaterne peger på, at det var ”en vigtig faktor”.

Læs hele historien fra Reuters her.

Forsiden lige nu

Ny lov skal lette amerikanernes adgang til høreapparater

En ny lov skal gøre det lettere for amerikanske borgere at få høreapparater via autoriserede audiologer i USA. Det mener to amerikanske senatorer, der netop har fremlagt lovforslaget, som kan give vand på møllen hos William Demants forretning i USA.

ALK-rivals bundlinje nærmer sig nul

Stallergenes Greer er ved at få rettet op på den negative udvikling, som virksomheden blev sendt ud i efter et produktionsstop i Frankrig i 2015 og 2016, og dermed er rivaliseringen med ALK i gang igen, men den kan blive udfordret af endnu et produktionsstop.

Novo Nordisks nye formand er valgt

Under Novo Nordisks generalforsamling har man sagt god for den nye bestyrelsesformand, Helge Lund, som skal afløse Göran Ando, der har siddet i bestyrelsen siden 2005

Næste uge kan byde på godt nyt for Tresiba i USA

Ifølge Handelsbanken kan Novo Nordisk i næste uge sikre sig yderligere fremdrift for Tresiba i USA, når den amerikanske lægemiddelstyrelse skal træffe en afgørelse om at opdatere indlægssedlen for midlet.

Relaterede

Seneste nyt

Ledige job

Se flere

Se flere

Latest news

Seneste nyt fra Watch Medier