MedWatch

Studie: Førstehjælpstiltag har reddet danske menneskeliv

Et nyt studie foretaget af forskere fra Gentofte Universitetshospital viser, at antallet af patienter der overlever et hjerteanfald er steget i Danmark i de sidste ti år efter livreddende førstehjælp er kommet på programmet flere steder i samfundet.

Foto: Colourbox

Antallet af danskere, som overlever et hjerteanfald, er steget mellem 2001 og 2010. Det skriver nyhedsbureauet Reuters med henvisning til et nyt studie fra Gentofte Universitetshospital, som netop er blevet udgivet i det anerkendte amerikanske tidsskrift Journal of the American Medical Association.

Forskere fra Gentofte Hospital har analyseret data fra 19.468 hjertepatienter i løbet af den tiårige periode. Og resultaterne viste, at antallet af patienter, der overlevede indtil de kom på hospitalet, var steget fra omkring 8 pct. i 2001 til omkring 22 pct. i 2010. Chancerne efter 30 dage var steget fra 4 til 11 pct., mens chancerne et år efter anfaldet steg fra 3 til 10 pct.

Grunden til stigningen skal bl.a. findes i, at en række initiativer og et øget fokus på førstehjælp i forbindelse med hjerteanfald, har gjort danskerne bedre rustet til at hjælpe hjertepatienter ved f. eks. at yde hjertemassage. I 2001 fik 21 pct. af patienter ydet førstehjælp af en forbipasserende, mens tallet var steget til 45 pct. i 2010.

”Hovedbudskabet fra dette studie er, at nationale initiativer for at forbedre overlevelsesmulighederne for hjertepatienter har en virkning med en forøget antallet af forbipasserende, der yder førstehjælp, samt en øget overlevelse,” siger Mads Wissenberg, som stod i spidsen for det danske studie til Reuters Health.

Forskerne kan dog ikke sige med sikkerhed at det øgede danske fokus på problemet har gjort udslaget, men Mads Wissenberg siger til mediet, at resultaterne peger på, at det var ”en vigtig faktor”.

Læs hele historien fra Reuters her.

Mere fra MedWatch

Her er de vigtigste nyheder fra MedWatch i uge 47

I denne uge kom der en endelig afklaring angående Kåre Schultz’ fremtid i det israelske medicinalselskab Teva, og så annoncerede Novo Nordisk også en udvidelse af faciliteterne i Bagsværd for 5,4 mia. kr. Gik du glip af noget?

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

MedWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Latest news

Seneste nyt fra Watch Medier