MedWatch

Studie: Ambulance-teknologi kan redde liv

Fremtidens trafik-teknologi kan sikre at ambulancer kommer hurtigere frem, og dermed redde menneskeliv. Det siger spanske forskere, som har udviklet en speciel ”evolutions-algoritme” til formålet.

Foto: BRANDERUP GORM

Hvis verdens storbyer valgte at satse på såkaldt ITS-teknologi (Intelligent Transportation Systems), så ville ambulancer være i stand til at nå frem til tilskadekomne dobbelt så hurtigt, som det er tilfældet i dag.

Det siger en gruppe spanske forskere, som netop har færdiggjort en større undersøgelse af området ifølge New Scientist.

ITS-teknologi fungerer ved, at man vha. trådløse routere i vejkanten hele tiden overvåger bilernes placering i forhold til hinanden og i forhold til omgivelserne. Dermed er det muligt at undgå færdselsuheld, og samtidig kan man undgå kødannelser ved at bruge informationerne til at styre byens trafiklys.

Teknologien er stadig i de spæde stadier, og de fleste køretøjer og byer er endnu ikke gearede til at tage den i brug.

Ikke desto mindre besluttede forskere fra universitetet i den spanske by Zaragoza sig for at undersøge, hvad teknologien kunne gøre for responstiden for udrykningskøretøjer.

Evulotions-algoritme

Til at begynde med simulerede forskerne, hvordan ITS infrstruktur-software kunne inkorporeres i storbyer som New York, San Francisco og Rom vha. den gratis tjeneste Open Street Map. Herefter analyserede de, hvordan trafikken byggede sig op i forbindelse med f. eks. færdselsuheld.

Forskerne udviklede sidenhen en speciel algoritme, som i bund og grund efterligner den process der foregår i forbindelse med naturlig udvælgelse i naturen til at finde frem til den bedste løsning på et givent problem, skriver New Scientist.

Dermed kunne man udregne den hurtigste rute for et udrykningskøretøj at tage, og samtidig finde frem til den bedste måde at omdirigere trafikken på, så der blev plads til ambulancen.

Forskerne fandt frem til, at man vha. ITS.teknologien og ”evolutions-algoritmen” ville kunne sørge for at ambulancen kom næsten dobbelt så hurtigt frem som normalt. Samtidig ville man skære 14 pct. af rejsetiden for de andre trafikanter.

Læs hele historien fra New Scientist her.

Mere fra MedWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

MedWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Latest news

Seneste nyt fra Watch Medier