MedWatch

Klinisk succes for Roches blockbuster-kandidat

En lægemiddelskandidat fra Roche til behandling af en udbredt øjensygdom har leveret opløftende fase 2-resultater. En brancheanalytiker spår midlet til at generere mange milliarder dollar i globalt salg.

Foto: Roche/PR

Lægemiddelskandidaten lampalizumab til behandling af såkaldt tør AMD har vist sig effektiv mod øjensygdommen i et nyt fase 2-studie. Det oplyser selskabet bag medicin, schweiziske Roche, i en pressemeddelelse.

Det netop afsluttede MAHALO-studie viste, at kandidaten nedsatte geografisk atrofi (GA)med godt 20 pct. over 18 måneder i patienter med sen, tør AMD - eller aldersrelateret makulær degeneration.

Geografisk atrofi defineres som svind af nethindens pigmentepitel og lysfølsomme celler (fotoreceptorer).

Ifølge selskabet er AMD den væsentligste grund til synstab hos folk fra udviklede lande, der er over 55 år gamle, mens GA rammer mere end 8 millioner mennesker verden over. Der er to former for AMD – våd og tør – hvor lampalizumab altså er rettet mod tør AMD.

Der findes allerede en række behandlinger af våd AMD, heriblandt Roches egen Lucentis, som markedsføres af datterselskabet Genentech i USA og af landsmændene Novartis i resten af verden.

Derimod findes der ingen behandlinger af tør AMD og geografisk atrofi på nuværende tidspunkt, og MAHALO er det første studie af sin slags i forbindelse med GA, oplyser Roche i pressemeddelelsen.

Blikket rettet mod øjensygdomme

Ifølge Reuters afslører fase 2-studiet Roches fokus på at brede forretningen ud, så man ikke kun satser på kræftområdet, der ellers er langt det vigtigste for selskabet.

”Selvom vi har været et meget onkologi-fokuseret selskab, så er oftalmologi et område, hvor der er enorme muligheder,” siger Carol Ho, direktør for Early Clinical Development i Roches biotek-afdeling, Genentech, til erhvervsmediet.

Men ifølge direktøren satser man ikke kun på sin egen forskning på området. Roche er således også på udkig efter strategiske opkøb af andre selskaber.

Et af opkøbsemnerne kan ifølge Reuters være det amerikanske biotekselskab Opthotec, som danske Novo A/S ejer en mindre andel af. Biotekselskabet udvikler nemlig et lægemiddel, der kan kombineres med Roches nuværende AMD-medicin, Lucentis.

Blockbuster-potentiale

Ifølge Reuters solgte Lucentis for 1,5 mia. dollar i USA i 2012, men produktet har mistet væsentlige markedsandele til det konkurrerende lægemiddel Eylea fra Regeneron og Bayer.

Tim Rice, som er medicinalanalytiker i Deutsche Bank, estimerer oven på de annoncerede fase 2-resultater, at lampalizumab har potentiale til at generere et globalt salg på mere end 5 mia. dollar, og at det dermed kan overgå Lucentis.

Læs Reuters dækning af sagen her.

En af Novo A/S' investeringer retter sig ligeledes mod aldersrelateret makulær degeneration: Endnu en Novo-investering baner vej mod børsen

 På vej mod en kur mod blindhed 

 

Mere fra MedWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

MedWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Latest news

Seneste nyt fra Watch Medier