MedWatch

Årlige screeninger af mangeårige rygere i USA?

Et uafhængigt rådgivningspanel anbefaler den amerikanske stat, at 10 millioner borgere, som har forhøjet risiko for at udvikle lungekræft, bliver screenet for sygdommen hvert år.

astma lunger
Foto: Colourbox

Ti millioner amerikanske rygere over 55 år, som har forhøjet risiko for lungekræft, skal screenes på årsbasis. Det er ifølge Bloomberg anbefalingen fra det uafhængige ekspertpanel U.S. Preventive Services Task Force til den amerikanske regering.

Det er ellers stik imod de anbefalinger, som et andet panel har givet i forbindelse med andre kræftsygdomme, som prostata-, tarm- og brystkræft, skriver mediet.

Men kræft i lungerne er skyld i en fjerdedel af alle cancer-relaterede dødsfald i USA, og det er dermed den mest dødelige kræftsygdom i landet. Bryst- og prostatakræft er begge mere almindelige kræftformer, men de er ikke nært så dødbringende.

”Der er nogle kræfttyper, som er ret inaktive og ikke gør megen væsen af sig, og andre, der er så lette at behandle, at det er lige meget om du opfanger dem sent. Der er gode muligheder i forhold til lungekræft. Det er en kræftform, som kan opfanges tidligt, og der er en behandlingsmulighed, som gør en forskel,” siger Virginia Moyer, som er i spidsen for det uafhængige panel, ifølge Bloomberg.

Hun anslår, at lunge-screeningerne kan redde 20.000 menneskeliv årligt.

Læs hele artiklen her.

Relaterede

Seneste nyt

Ledige job

Se flere

Se flere

Latest news

Seneste nyt fra Watch Medier