Avis: Big Pharma i hemmeligt angreb mod åbenhedskrav

Den globale medicinalindustri tager tilsyneladende lyssky midler i brug for at sikre, at virksomhedernes kliniske forskningsresultater ikke kommer ud til den bredere offentlighed. Det skriver den britiske avis The Guardian.
En række lægemiddelsmyndigheder kæmper netop nu for at sikre større åbenhed om og adgang til den kliniske forskning, som foretages af medicinalselskaberne. Og selvom et selskab som GlaxoSmithKline har meldt ud, at de støtter kampen for større åbenhed, så er fuld tilgængelighed til koncernernes forskningsdata alligevel ikke en kærkommen udvikling.
Et internt memo, som avisen har fået adgang til, afslører således, at medicinalindustrien er parate til at rekruttere patientforeninger for at sikre, at diverse tiltag for større åbenhed ikke ser dagens lys.
Memoet, som er blevet udarbejdet af de to store brancheorganisationer Pharmaceutical Research and Manufacturers of America (PhRMA) og the European Federation of Pharmaceutical Industries and Associations (EFPIA), er blevet sendt til en række store koncerner, heriblandt Roche, Merck, Pfizer, GSK, AstraZeneca, Eli Lilly, Novartis.
Mobiliserer patientforeninger
I e-mailen præsenteres en strategi, hvor man skal ”mobilisere patientforeninger til at udtrykke bekymring over den risiko for den almindelige sundhed, som kan opstå pga. ikke-videnskabelig brug af data,” skriver avisen.
Herudover vil man starte samtaler med videnskabelige foreninger om risikoen ved at dele data, og samarbejde med andre brancher, som er bekymrede over offentliggørelse af branchehemmeligheder og fortrolige data.
Og endelig vil man på lang sigt oprette et netværk af akademikere på tværs af Europa, som kan tilkaldes for at rette fejlagtige fortolkninger af de videnskabelige data.
Skjult dagsorden
”Det her understreger det faktum, at patientforeninger, som er i lommen på medicinalindustrien, er parate til at kæmpe deres kampe. Der er en skjult dagsorden her. Patientforeningerne vil sige, at de mener, det er en god idé at holde data fra kliniske forsøg hemmelige. Hvorfor skulle de gøre det? Det gør de fordi, de er stråmænd for medicinalindustrien,” siger Tim Reed fra Health Action International, en gruppe som tidligere har afsløret medicinalindustriens økonomiske forbindelser til patientforeninger, til avisen.
Og en person fra Europa Parlamentet bekræfter overfor The Guardian, at man har oplevet øget lobbyarbejde fra patientforeninger i de seneste måneder.
EFPIAs medlemmer tæller bl.a. den danske Lægemiddelsindustriforening (LIF), samt de store danske aktører Novo Nordisk og Lundbeck. Men det vides ikke, om det interne memo er blevet sendt til de danske medlemmer.
Læs hele artiklen fra The Guardian her.