MedWatch

Højesteret i USA i vigtig afgørelse om billig medicin

En beslutning fra den amerikanske højesteret betyder, at myndigheder kan sagsøge medicinalvirksomheder som indgår i de såkaldte pay-for-delay-aftaler. Aftalerne gøres dog ikke direkte ulovlige.

Foto: Colourbox

Den amerikanske højesteret har åbnet døren for, at myndigheder kan starte en sag når originalproducenter af medicin betaler kopivirksomheder for at holde deres generiske lægemidler fra markedet i de såkaldte pay-for-delay-aftaler. Det skriver Reuters med henvisning til en kendelse fra højesteretten i en netop afsluttet sag.

Men selvom retten åbnede for mulgiheden for at føre sager mod selskaberne, så stemte den dog imod en anmodning fra The Federal Trade Commission (FTC) om at gøre aftalerne direkte ulovlige.

”Selvom vi mener, at højesteretskendelsen vil åbne døren for bredere undersøgelser fra FTC af forlig mellem originalproducenter og kopivirksomheder, så mener vi, at størstedelen af forligene stadig vil være tilladte, selvom de bliver undersøgt af FTC,” siger JP Morgan-analytikeren Chris Schott ifølge Reuters efter kendelsen.

Den netop afsluttede sag involverede originalproducenterne Solvay Pharmaceuticals, som nu ejes af AbbVie, og kopivirksomhederne Actavis, Paddock Laboratories og Par Pharmaceuticals Cos.

FTC sagsøgte i 2009 virksomhederne med beskyldninger om, at Solvay havde betalt de tre kopivirksomheder for at holde deres generiske lægemidler fra markedet. Siden har sagen været igennem en række retsinstanser i USA, inden den altså er landet i højesteretten.

Læs hele nyheden fra Reuters her.

Mere fra MedWatch

Ambu peger på rettidig omhu som baggrund for MDR-milepæl

Ambu har fået alle sine produkter godkendt efter de nye EU-regler for medicinsk udstyr trods flaskehalse og ventetid, og det skyldes ifølge medicoselskabet, at virksomheden allerede på et tidligt tidspunkt anerkendte, hvor stor en indsats det ville kræve.

Her er de vigtigste nyheder fra MedWatch i uge 49

Novo Nordisk Fonden giver millioner til udvikling af RNA-vacciner, Danske Regioner vil investere "massivt" i sundhedsteknologi og Ellab får smæk på 5 mio. kr. i amerikansk told-opgør. Fik du det hele med?

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

MedWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Latest news

Seneste nyt fra Watch Medier