MedWatch

Amerikansk firma eliminerer konkurrence med licensaftale

Medicinalselskabet Questcor har købt de amerikanske rettigheder til et lægemiddel, som kunne give selskabets vigtigste produkt konkurrence på hjemmemarkedet – et produkt, som man har forøget prisen på med hele 70.000 pct., siden man købte det i 2001.

Foto: colourbox.com

Det amerikanske medicinalselskab Questcor har netop købt rettighederne til lægemidlet Synacthen i USA fra schweiziske Novartis, som har udviklet det og markedsfører det i Europa. Det fremgår af en artikel fra New York Times.

Questcor betaler 135 mio. dollar for rettighederne og overtrumfer dermed opstartsvirksomheden Retrophin, som også bejlede til schweizerne, men kun havde budt 16 mio. dollar. Dermed ser det ud til, at Questcor har fjernet den eneste potentielle rival til sit vigtigste produkt i porteføljen.

Retrophin havde nemlig planer om at sælge lægemidlet for et par hundrede dollars, hvilket er langt under de 28.000 dollar som en enkelt dosis af Questcors H.P. Acthar Gel går for i USA, siger unavngivne kilder til NY Times. Prisen for dette produkt lå ellers på blot 40 dollar, da Questcor købte produktet i 2001, men siden har man altså hævet prisen på produktet med hele 70.000 pct.

Selskabet har forklaret prisstigningen med, at medicinen hovedsagligt bruges til en meget sjælden sygdom, som forårsager spasmer i spædbørn. Men man har alligevel markedsført det mod bredere immun-relaterede sygdomme som multipel sklerose og nyresygdommen nefrotisk syndrom, skriver avisen.

Piben har fået en anden lyd

Questcor har tidligere sagt, at man ikke ser Novartis’ middel som en konkurrent til H.P. Acthar Gel, da det er en syntetisk version af det hormon, som findes i det originale produkt.

”Vi mener ikke, at det er sandsynligt, at det vil være en konkurrent til Acthar. Synacthen indeholder benzylalkohol, som er giftigt for børn og potentielt kan føre til gasping syndrome, som kan være dødeligt,” udtalte selskabets CSO, David Young, i juli sidste år.

Men nu har piben fået en anden lyd, og David Young siger nu, at man har alle intentioner om at teste midlet for at se, om det har en klinisk fordel i forhold til Acthar.

Analytikere, som New York Times har talt, med mener dog, at aftalen blot er et forsøg på at fjerne konkurrencen. Og en uvildig advokat siger til avisen, at sagen ganske givet vil blive undersøgt af de amerikanske konkurrencemyndigheder.

Læs hele historien fra New York Times her.

Mere fra MedWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

MedWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Latest news

Seneste nyt fra Watch Medier